Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A fekete üröm is erős allergén

A tavasztól őszig tartó pollenszezon folyamatos megpróbáltatások elé állítja a pollenallergiás betegek szervezetét. A két leggyakoribb allergén növény, a fekete üröm és a parlagfű virágzása azonban még csak most kezdődik.

A fekete üröm pollenje az egyik legerősebb allergén. Gyógynövényként teája kiváló étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő hatású. Kedvező tulajdonságai mellett azonban virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki. A növény nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek július közepétől késő októberig. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás megbetegedést.
A_fekete_urom_is_eros_allergenBizonyos allergének molekuláris szerkezete hasonlít egymásra (például rokon növényfajoknál), ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet. Ez a keresztreakció jelensége. Ezért van az, hogy a parlagfűre érzékeny betegeknek legtöbbször az üröm is panaszokat okoz, vagy bizonyos ételek fogyasztásának hatására erősödnek az allergiás panaszok, esetleg ajak-, garat-, nyelvduzzanat, viszketés a nyelven, ritkán görcsös hasi fájdalom jelentkezik.
A fekete ürömre allergiás beteg számára ezért ajánlott a keresztreakciót adó ételek – nyers kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, zeller – elkerülése. A keresztreakció gyakorisága a betegek körében 6-8 százalék, azonban a fenti ételek fogyasztásakor indokolt az óvatosság: ha szokatlan reakciót tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, illetve kerüljük ezek fogyasztását. A zöldségekben és gyümölcsökben található allergének nem hőtűrőek, főzés, konzerválás, fagyasztás során jelentősen csökkenthetők allergiás tulajdonságaik.
A fekete ürömnek van egy gyengébb virágzása júniusban is, de az nem okoz jelentős panaszokat, a betegek ritkán észlelik. A legtöbb panasz az augusztustól októberig terjedő időszakban tapasztalható. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa azt tanácsolja, hogy ebben az időszakban a beteg napos, szeles időben, ha teheti, ne töltsön hosszú időt szabadban. Ágyneműjét ne szárítsa a szabad levegőn. Lehetőleg minden este mosson hajat, mert napközben a hajába ragadnak a pollenek (férfiaknál a szakáll is „pollencsapda), és amikor lefekszik, egész éjszaka töményen belélegzi azokat. Vonaton, buszon nyitott ablaknál a menetiránynak háttal utazzon, hogy a huzat ne csapja az arcába a polleneket.
Az immunterápia hatékonyan alkalmazható feketeüröm-allergia esetén is. Az eredményes kezeléshez már most, a növény virágzásának időszakában jegyezzünk fel minden tünetet, hogy a decemberi kezelést megkezdhessük. Irodalmi adatok és a tapasztalatok szerint az esetek 60-65%-ában már az immunterápiás kezelés megkezdését követő első pollenszezonban számottevően csökkennek a tünetek, de az igazi javulás a második évben szokott bekövetkezni.

z.