Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jó úton a kosarasok

Egy évvel ezelőtt reménytelennek látszott a hegyvidéki férfi kosárlabdacsapat jövője: kiesett az élvonalból, majd a játékosok nagy része távozott. Azonban néhány ember úgy gondolta, érdemes időt és energiát fektetni a klubba, aminek hamar meglett az eredménye.

A 2008–2009-es évet követően a PEKOSI-Hegyvidék SE férfi kosárlabdacsapatának elsődleges célja az NB I B csoportjában való bennmaradás volt. Egy élvonalbeli szezont követően talán fura ilyen célt kitűzni, azonban az előző nyáron komoly változásokon esett át az együttes, és az is csoda volt, hogy a klub kosárlabda-szakosztálya életben maradt. Gyakorlatilag teljesen új emberekkel kezdte a bajnokságot a XII. kerületi csapat, a játékosok közül Beák Gábor, valamint a tréner, Horváth Krisztián tartott ki a Hegyvidék mellett.
– Egy erőteljesen megfiatalított gárda vágott neki az idénynek, a hetven százalékát U20-as, tizenhét-tizenkilenc esztendős, tehetséges játékosok alkották – nyilatkozta az edző. – Az első keret öt főre zsugorodott, hiszen Beák Gábor, Orosz Tamás, Sárkány Tamás és Bozsik László mellett csak Pöstényi Zoltán tartozott korosztály szerint a felnőttek közé. Célként nem is tűzhettünk ki mást, mint hogy őrizzük meg B-csoportos tagságunkat, azaz minimum két riválist előzzünk meg.
Merim Mehmedovics szakmai igazgatónak és Horváth Krisztiánnak nem volt más lehetősége, kőkemény munkával kellett csapatot építeniük. Az alapszakasz első felében a gárda – rutintalansága miatt – még eléggé kilógott az NB I/B Nyugati csoportjából.
– A legfontosabb feladat az volt, hogy a tapasztaltabb játékosok mellé folyamatosan beépítsük a tehetségeket – folytatta Horváth Krisztián. – Nagy örömünkre a tavaly augusztusban elkezdett munkának már januárban meglett az eredménye. Az alapszakasz hajrájában kiemelkedő sikereket értünk el, huszonkét mérkőzésből hetet megnyertünk. Ebben az időszakban a liga legjobb alakulatai is elvéreztek a hegyvidéki Sportmaxban, sőt, idegenben is képesek voltunk győzni. Ugyan az alsóházban ragadtunk, ám jó pozícióból várhattuk a rájátszást.
Amelynek során a gárda hamar biztosította helyét az NB I/B-ben, így a klub nagyobb figyelmet tudott fordítani az U20-as bajnokságra, amelyet – mint legutóbbi számunkban meg is írtuk – nem akármilyen mérleggel nyert meg a korosztályos alakulat: a 35 lejátszott mérkőzéséből csak négyszer szenvedett vereséget. Így elmondható, hogy összességében remek szezont zárt a PEKOSI-Hegyvidék SE.
– Az együtt töltött egy év alatt komoly szakmai munkát végeztünk, ez pedig olyan érték, amit nem érdemes veszni hagyni – pedzegette kissé félve a jövőt Horváth Krisztián. – Szeretnénk a csapat magját egyben tartani, illetve a bajnoki aranyérmet begyűjtő fiatal játékosokkal összegyúrni. Köszönet jár a Hegyvidéki Önkormányzatnak, hogy egész évben kitartott mellettünk, és most, hogy komoly szponzoroknak sikerült felkelteni az érdeklődését, fontos lenne a kerület további segítsége. Amennyiben ez megvalósul, még merészebb álmokat szövögethetünk a következő szezonban.

Ck