Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Éjjeli kerti parti

A múlt század első évtizedeit idéző vurstli segítségével korabeli karaoke is várta a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok Éjszakáján. Emellett kerti vigasság, élő zene, tánc és persze az erre az alkalomra nyíló időszaki kiállítások tették teljessé az élményt.

A Múzeumok Éjszakáját az varázsolja igazán különlegessé, hogy nem a múltról, vitrinek mögé, vagy falra akasztott relikviákról, sokkal inkább a jelen pillanatról szól. Néhány óra erejéig az intézmények kilépnek saját, olykor merev szabályaik kereteiből, és betekintést engednek a fürkésző tekintetek elől egyébként elzárt kulisszák mögé.
Így tett a Bajor Gizi Színészmúzeum is, ahol a Szép nagy ház, park közepén… című újragondolt kiállítás megnyitójával kezdődtek a Múzeumok Éjszakája programjai. Az eddigi állandó kiállítást leváltó tárlat számos tekintetben formabontó, hiszen szakít a bemutatás hagyományos technikáival, és nagyobb hangsúlyt helyez a modern, digitális hordozófelületek használatára. Ilyen a háztartásokban már megszokottnak számító digitális képkeret, amellyel egy helyen akár több száz felvétel is visszanézhető, vagy a hangfelvételek mp3 formátumú rögzítése.
Az új kiállítás szellősebb, átláthatóbb a réginél, mégis kevesebb helyet foglal el, így lehetőség nyílt két időszaki tárlat együttes megrendezésére: a „POSZT-itt” az idén tízéves Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazott előadásaiból ad ízelítőt, míg a Krétakör Színház jelmeztárából szemezgető „Alaktalanul” a ruha–színészi test–színház viszonyát járja körül, miközben megidézi a kortárs magyar színház egyik meghatározó formációjának történetét.
A tárgyi eszközökkel elmesélt mondanivalót gondolta tovább a SHORT, a kiállításra írt táncimprovizáció. Még egyedibbé, sejtelmesebbé tette az előadást, hogy a sötétedést kihasználva menet közben elkezdődött az Élőkép Társulat produkciója is: a bokrok közé kifeszített hálókra vetített képsorozat valójában nem volt más, mint a múzeumban bemutatott színházi előadás díszleteinek rendhagyó premierje.
Ha pedig kerti vigasság, a zene sem hiányozhatott a kínálatból. Elsőként a HOPPart Társulat koncertje szórakoztatta a közönséget, majd a látogatók maguk vették kézbe az irányítást, a múlt század első évtizedeit idéző vurstli mellett bárki elénekelhette kedvenc kupléját, filmslágerét, méghozzá a korszaknak megfelelő eredeti hangszerelés mellett.

(Ma.)

A Múzeumok Éjszakája eseményeiről a Hegyvidék Televízió is beszámol aktuális műsoraiban.