Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségépítő turul-túra

Az összetartozás érzésének erősítése állt a középpontban azon a nagyszabású teljesítménytúrán, amely június 19-én indult a hegyvidéki turulszobortól. Az útvonal épp ezért a magyarság múltjának, történelmének fontos emlékeit is érintette.

Annak a népnek, amelyik elfeledi múltját, kétséges a jövője – e gondolat jegyében szervezte meg az év egyik legnagyobb szabású teljesítménytúráját Baksa József több sporttársával és egyesülettel közösen. A teljes, 192 kilométeres túraútvonal a XII. kerületi turulszobortól indult, a Hegyvidéken érintette a Széchenyi-emlékművet, a Normafát, majd innen vitt tovább mintegy hetven kilométeren át a tatabányai turulszoborig.
Kozossegepito_turul-turaEzután Visegrád irányába haladtak a résztvevők, nagyobb kitérőkkel. Láthatták például a szaléziak szépen rendben tartott azilumát Péliszentföldkereszten, Babits „csigáját”, a bazilikát Esztergomban, valamint az ősi pálos kolostor romjait Pilisszentléleken. A Duna ezüstös félholdját a Görgey-bércről csodálhatták meg a túrázók – onnan ereszkedtek alá a végcélhoz, a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola épületéhez.
A leghosszabb távon harmincnyolc ember indult, és végül huszonhat teljesítette az 52 órás szintidőn belül – tudtuk meg a főszervezőtől. Baksa József elmondta, hogy egy ilyen távot egyhuzamban megtenni embert próbáló, kemény feladat. A leggyorsabb versenyző kevesebb mint 35 óra alatt járta végig az útvonalat, amely négy és félszer hosszabb a maratoni futók 42 kilométerénél.
A többség ennél rövidebb menetre vállalkozott. A 290 résztvevőből a legtöbben a Kerecsen 20 elnevezésű, húsz kilométeres résztúrán vettek részt, amely a Nagyenyed utcai Turul-emlékműtől Makkosmárián át Nagykovácsiig vezetett. A gyaloglók rövid időre megálltak a Normafánál, ahol a Normakert Vendéglő biztosított számukra pihenési lehetőséget, illetve a XII. kerületi Szabadidősport Központ munkatársai osztottak szét szomjoltóként palackozott ásványvizet. A pihenőre szükség volt, hiszen sokan elhozták nyolc-tíz éves korú gyermekeiket is, akikkel egy húsz kilométeres túraút végigjárása, bizony, nem kis teljesítmény.

z.