Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átépítik a Denevér utat

Hosszú évek óta próbálja rendezni a Farkasréti temetőt átszelő Denevér út közlekedését az önkormányzat. Szerették volna kiszélesíteni az útszakaszt, azonban nem sikerült megállapodni a szükséges területcseréről, így a környéken élők kérésére várhatóan egyirányúsítással teremtik meg a biztonságos gyalogos és autós közlekedés feltételeit.

Csúcsidőben szinte lehetetlen közlekedni a kétirányú forgalomra adottságai miatt alkalmatlan Denevér úton. Az autók csak a támfalba vájt kitérőket használva tudnak elhaladni egymás mellett, ezekben viszont általában csak egy jármű fér el – mondta el lapunknak Lovas Pál. Ha kettőnél több kocsi találkozik, egyikük kénytelen visszatolatni, ami a feltorlódó járművek miatt korántsem egyszerű feladat.
Atepitik_a_Denever_utatA kerületi útfejlesztésekért felelős alpolgármester hozzátette: a tarthatatlan állapot megszüntetése érdekében az önkormányzat több alkalommal tárgyalt a Fővárosi Temetkezési Vállalattal a Denevér út kiszélesítéséről, azonban a felajánlott területcsere ellenére sem sikerült megállapodásra jutni.
Eközben több mint százan írták alá azt a levelet, amelyben a környék lakói a biztonságos közlekedés érdekében a Denevér utca egyirányúvá tételét kérik az önkormányzattól. Jelenleg ugyanis nincs járda, a két irányban haladó autók miatt ezért a gyalogosok és a kerékpárosok számára fokozottan veszélyes ez a szakasz. Ráadásul a temető a lopásokra és rongálásokra hivatkozva két évvel ezelőtt bezárta a felső kaput, amelyen keresztül a környéken élők gyalogszerrel is biztonságosan eljuthattak a Márton Áron téri buszmegállóhoz, illetve a közeli villamos-végállomáshoz.
A polgárok észrevételeit meghallgatva Lovas Pál kezdeményezi a temetőt kettészelő útszakasz egyirányúvá tételét. A forgalomtechnikai változtatást a főváros támogatja, sőt korábban saját hatáskörében kezdeményezte is a szembeforgalom megszüntetését – hangsúlyozta az alpolgármester, aki emlékeztetett: a behajtani tilos táblákat több alkalommal ellopták, ezért a főváros újra megnyitotta az útszakaszt a kétirányú forgalom előtt. Ezúttal azonban végleges megoldásra törekszik az önkormányzat, miután a Közép-magyarországi Regionális Programnál sikeresen pályázott az út felújítására. Az elnyert közel tízmillió forintot saját forrásaiból várhatóan további tizenöt-tizenhét millióval egészíti ki a kerület, és ebből az összegből a Denevér út temetői szakaszát teljes egészében felújítják.
A lakosság kérését figyelembe véve a tervek szerint egysávosra átépített úton egy úgynevezett „K” szegéllyel kiemelt, a vízelvezetést is megoldó gyalogossáv jön létre, míg a jelenlegi kitérők, illetve – biztonságtechnikai megfontolásból – a meredekebb részű szakaszok elé flórakosaras támfal kerül. A egyirányúságot jelző táblákat az előzményekből okulva, a rongálások megelőzése érdekében, az autópályákon megszokott tartórendszerre erősítik. Az alpolgármester végezetül kiemelte: a munkálatokat még a szeptemberi iskolakezdés előtt elvégezné az önkormányzat.

mm.