Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az esőcsepptől az óceánig

Vízvonal címmel nyílt időszaki kiállítás a Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériájában. A tizenkét alkotáson a víz útját követhetik nyomon a látogatók.

A kiállító Nagy Diána számára izgalmas pillanatnak ígérkezett a Vízvonal című tárlat megnyitása a Zölderdő Óvodában, hiszen első alkalommal mutatkozott be élőben a gyerekek előtt. Noha anyaként legfőbb kritikusa saját gyermeke, kíváncsian várta, hogy a kevésbé elfogult apróságok miként reagálnak képeire.
A huszonhét éves képzőművész 2007-ben szerzett diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem grafika szakán, jelenleg az intézmény Doktori Iskolájának hallgatója. Főként illusztrátorként dolgozik, de szívesen tervez játékokat is. Munkáit több nemzetközi és hazai kiállításon is elismerték, eredményesen szerepelt a 2005-ös bolognai illusztrációs kiállításon, illetve a hazai Gyermek-Játék pályázaton, amelyen még egyetemistaként harmadik helyezést ért el, majd szakmai dicséretben részesült. A közönség több mesekönyvben is találkozhatott munkáival, ő illusztrálta a Csimota könyvkiadó gondozásban megjelent Három kismalac című mesekönyvet, illetve az Egyszervolt és a Magvető kiadásában napvilágot látó Kerge ABC című kötetben is szerepeltek munkái. Előszeretettel használ ecsetfilcet és alkalmaz digitális komputergrafikát, de az új technikákat is szívesen kipróbálja.
A Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesületének tagjaként Nagy Diána grafikáival arra törekszik, hogy a kicsik figyelmét a képi kultúra felé irányítsa, megmozgassa és felélénkítse a bennük rejlő fantáziavilágot. Ez az oka annak, hogy nem szívesen ad címet műveinek, mert úgy érzi, ezzel keretek közé szorítaná az alkotások üzenetét. A Zölderdő Óvodában látható tizenkét munkáján a víz útját követhetik nyomon a gyerekek: megjelenik a harmat levélen, feltűnik a pocsolya, a patak, a folyó, a vízesés, a tó, a tenger, végül az óceán. A képek mellett huszonnégy plexi esőcseppbe gravírozott buboréktündér teszi még izgalmasabbá a kiállítást.

mm.