Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hegyvidéki Napok - 2010. május 13-16.

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Kerületünk hagyományosan gazdag olyan sokszínű rendezvényekben, amelyek lehetőséget és alkalmat nyújtanak az itt élőknek az együttlétre, közös családi kikapcsolódásra, a kerületben élők lokálpatriotizmusának erősítésére. Három éve döntöttünk úgy, hogy a programokból jó néhányat Hegyvidéki Napok néven, szabadtéri fesztivál keretében rendezünk meg, amelyet ezúton is szeretnék figyelmükbe ajánlani.
Több napon át, több helyszínen kulturális és sportrendezvényekkel, gyermekprogramokkal, koncertekkel, kiállításokkal, vetélkedőkkel, borkóstolóval és főzőversennyel, gasztronómiai bemutatókkal várjuk a kerület lakosait. Bízom benne, hogy mindenki megtalálja e gazdag kínálatból az őt leginkább érdeklő rendezvényt, és azt remélem, hogy a Hegyvidéki Napok ünnepi forgataga nemcsak a felhőtlen szórakozásról szól majd, de egyben erősíti is az összetartozás és a szolidaritás érzését kerületünk lakosai között.
Szeretettel várunk mindenkit a harmadik Hegyvidéki Napok fesztivál rendezvényein!

Pokorni Zoltán polgármester

HegyvidekiNapok550x550px

HEGYVIDÉKI NAPOK – 2010. MÁJUS 13–16.

A teljes Hegyvidéki Napok programfüzet letölthető innen.

FELHÍVÁSOK

TISZTA UDVAR, RENDES HÁZ 2010 – pályázat lakóközösségeknek.
A nyertes csapat május 15-én 11.00-kor veheti át az értékes díjat.

BARANGOLÓ HEGYVIDÉK
Az elmúlt két esztendő városi és erdei ellenőrző pontjai után az idén elsősorban erdei állomásokon várják a résztvevőket május 16-án.

KI TUD TÖBBET A HEGYVIDÉKRŐL?
A helytörténeti, helyismereti tudáspróba célja, hogy a XII. kerületben élők jobban megismerjék szűkebb lakóhelyük és környezetük történelmi, természeti értékeit.
Döntő: május 15. 13.00, Sportmax.

 

RENDEZVÉNYEK

Barabas-villa_-_KalmarDÍSZPOLGÁRAVATÁS

Május 13. 18.00

Barabás Villa

 

HEGYVIDÉKI EGÉSZSÉGNAP

Május 15. 10.00–15.00

Sportmax

A Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az egészségügy, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások színvonalának folyamatos fejlesztésére, fenntartására, ezért kezdeményezésére, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának koordinálásával, a hegyvidéki egészségügyi intézmények szakorvosi konzultációval, tanácsadással, szűrővizsgálati lehetőségekkel egészségnapot rendeznek.
A program célja az egészségmegőrzés, a figyelem felhívása az egészséges életmódra. Amennyiben a rendezvény során szűrik ki valamilyen betegség gyanúját, arra is lesz alkalom, hogy megfelelő szakemberhez irányítsák mindazokat, akik a figyelmeztető tüneteket eddig nem tartották aggasztónak. Minden korosztályt várnak!
Támogatók: Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, Pfizer, Raiffeisen Bank Zrt.

EGÉSZSÉGÜGYI PROGRAMOK

Szemészet, érvizsgálat, emlőszűrés, bőrgyógyászat, reumatológia és csontritkulásmérés, szájsebészeti szűrés, fogászat, hallásvizsgálat, allergiavizsgálat, pulmonologus (CO-mérés és légzésfunkció), helicobacter-szűrés, vérnyomásmérés, koleszterin- és vércukormérés.

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAMOK

Anyatejes táplálás, fogamzásgátlás, családtervezés, gyermekvérnyomás-mérés, babamasszázs és bemutató.

SPORTKÓRHÁZI PROGRAMOK

Vérnyomásmérés, pulzus- és testzsírmérés, kézi dinamometriás mérés, egyszerű terheléses vizsgálatok, pulsométeres teljesítmény-élettani mérés, egyéni mozgásprogram, állapotfelmérő sportolói kérdőívek kitöltése, bemutatása, gyermekek sportágválasztását elősegítő alkalmassági vizsgálat.

 

sportmax2_-_KalmarHEGYVIDÉKI SPORTNAP

Május 15. 10.00–15.00

Sportmax

MŰFÜVES LABDARÚGÓPÁLYA

11.00 Hegyvidéki Diák Kupa labdarúgódöntők

13.30 Hegyvidék Kupa meghívásos labdarúgó-villámtorna

USZODA

10.00 Hegyvidéki Diák Kupa I. korcsoport, úszóbajnokság

További információk: XII. kerületi Szabadidősport Központ, 319-9292.

 

XIV. HEGYVIDÉKI NÉPTÁNC FESZTIVÁL ÉS DÍSZPOLGÁRAVATÁS

Május 15. 18.00

Sportmax

Az idén tizennegyedik alkalommal rendezik meg a XII. kerület életében már hagyománynak számító Hegyvidéki Néptánc Fesztivált. Az esemény bemutatkozási lehetőséget ad azoknak a gyerekeknek, fiataloknak, akik az iskolájukban, különböző néptánccsoportokban tanulják az autentikus magyar táncokat. A fesztivált az idei másik Hegyvidék Díszpolgára cím átadása teszi még emlékezetesebbé.
További információk: Virányosi Közösségi Ház, 200-8713.

JUBILEUMI GITÁRKONCERT

Május 15. 15.00

Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébániatemplom

A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes húsz éve teljesít szolgálatot a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébániatemplomban. A jubileumi gálakoncerten az együttes eddigi összes tagja közreműködik.

rendornap_-_SomoKÖZRENDVÉDELMI CSALÁDI NAP

Május 15. 10.00–21.00

Gesztenyés kert, Sportmax

A legtöbbet, amit a rendvédelemről tudni lehet, május 15-én a Gesztenyés kertben és a Sportmaxban bemutatják! A XII. kerületi rendőrkapitányság, a Hegyvidéki Önkormányzat Védelmi Csoportja, valamint a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület egy látványos, családi programokkal egybekötött napot rendez. Az esemény célja, hogy a nagyközönség megismerhesse a bűnmegelőzésben és a rendvédelem területén működő szervek munkáját.

FOLYAMATOS PROGRAMOK

8.00–10.30 Járőrbajnokság gyerekeknek (Sportmax, szabadtér)

10.00–15.00 Tűzoltó-szerkocsi kiállítása (Sportmax, szabadtér), búvárbemutató és az érdeklődőknek merülési lehetőség (Sportmax, szabadtéri medence), Gyermekvasút (Sportmax, szabadtér), rendőrségi autók kiállítása (Sportmax, szabadtér), rendőrmotorok kiállítása (Gesztenyés kert sétánya), a Katonai Toborzó Iroda kiállítása (Sportmax, szabadtér), elsősegély-nyújtási oktatás (Sportmax, szabadtér), játszóház (Sportmax, szabadtér), vegyi felderítőautó kiállítása (Sportmax, szabadtér), kézműves-foglalkozások (Sportmax, sétány), gyermekrajz-kiállítás (Sportmax, sétány), lézerlövészet (Gesztenyés kert), polgári védelmi kiállítás (Gesztenyés kert), bűn- és drogmegelőzési felvilágosítás (Gesztenyés kert).

10.00–19.00 Kirakodóvásár (Gesztenyés kert sétánya)

11.30 Rendőrségi lovas és kutyás bemutató (Gesztenyés kert)

14.15 Kutyás mentők bemutatója (Gesztenyés kert)

SZABADTÉRI SZÍNPAD

10.00 Készenléti Rendőrség Fúvós Zenekara

11.00 Megnyitó – Pokorni Zoltán polgármester és dr. Fülöp Valter, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője

13.00 Kiss Ádám humorista

13.30 Gyermekrajzpályázat eredményhirdetése, tombola

15.00 Alma együttes.

17.00 Keresztes Ildikó és zenekara

19.00 Demjén-koncert

GASZTRONÓMIAI PROGRAMOK

Május 15. 10.00–21.00

Gesztenyés kert, Sportmax

HEGYVIDÉKI ÍZKAVALKÁD

A főzőfesztivál célja, hogy a kerületi polgárok megmutathassák, milyen speciális, verhetetlen ízű ételeket tudnak elkészíteni bográcsban. A csapatok az ételek elkészítése után szabadon megkóstolhatják egymás remekeit, megkínálhatják az arra járó látogatókat is.

BORKÓSTOLÓ

Borfesztivál, borünnep, bornapok, borfalu – a bor rajongóinak sokat mondanak ezek a kifejezések, a leglelkesebbek pedig igyekeznek a lehető legtöbb rendezvényen jelen lenni, akár kiállítóként, akár fogyasztóként. A Hegyvidéki Napok keretében tartott borkóstolás nem kíván versenyre kelni a nagy boros rendezvényekkel, csupán lehetőséget ad arra, hogy mindenki egy kellemes délutánt tölthessen el a szabadban a magyar pincészetek legjavából kínált borok kóstolgatása mellett, egy kis sajt kíséretében.

PIKNIK AZ ANNA-RÉTEN

Május 16. 10.00–20.00

Anna-rét 

10.00–17.00 RAMAZURI JÁTSZÓHÁZ

„Játékterünket kizárólag természetes anyagokból, saját fantáziánk alapján készítjük el. A közös együttjátszás fejleszti, erősíti a családi és közösségi kapcsolatokat. A gazdag forma- és színvilág fejleszti a gyermekek képi világát, logikai képességét, kreativitását.”

KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK, ARCFESTÉS

12.00–16.00 ÁLLATSIMOGATÓ

„Állatsimogatónk nem csupán egy háziállat-kiállítás! Törekszünk arra, hogy minél több ismeretet adjunk át a háziállatok tartásáról, viselkedéséről, fajtáiról, igényeiről. Az érdeklődők bátran fordulhatnak kérdéseikkel az állatsimogató gondozóihoz, miközben a gyerekek személyes ismeretséget köthetnek kedvenceikkel!”

16.00–17.00 A VILÁG NÉPEINEK LEGSZEBB KÖRTÁNCAI

Válogatás a világ népeinek zenéiből és ünnepi körtáncaiból felnőtteknek. Partner és előképzettség nem szükséges. Minden lépést együtt tanulnak meg a táncolók.

14.00 KATÁNG ZENEKAR

A Katáng gyerekeknek írt dalokon, megzenésített verseken keresztül kíván szólni az egész családhoz. Ennek a világképnek fontos eleme a természet, a természeti jelenségek szeretete. A zene szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy erre a világra vigyázni kell. A „katángos” zenei világ magába olvasztja a kelta zene, a magyar népzene és a klasszikus zene elemeit. Az együttes bevonja a gyerekközönséget a zenélésbe, ami által a gyerekek alkotóként vesznek részt a koncerten.

16.00–20.00 HŐLÉGBALLON

Három perc sétára a Normafától, az Anna-réten a látogatók kipróbálhatják a hőlégballonnal történő kötött lebegést, függeszkedést. A kötelekkel a földhöz rögzített ballon maximum 30 méter magasra emelkedik, majd néhány perc múlva a leszáll. Figyelem! A hőlégballon csak megfelelő időjárási körülmények között közlekedik. A ballonos függeszkedés díja: 800 Ft/fő, ami tartalmazza a személybiztosítást is. A jegyeket a helyszínen lehet megvásárolni.

kilato_-_KalmarKILÁTÓ FESZTIVÁL

Május 16. 10.00–19.00

Erzsébet-kilátó, Libegő felső állomása

MEGKÖZELÍTÉS

Libegő 10.00–19.00

A hagyományoknak megfelelően a szervezők az idén is biztosítják a Libegő kedvezményes igénybevételének lehetőségét. A többgyermekes családoknak egy oda-vissza útra szóló térítésmentes jegyet kínálnak. Jegyek korlátozott számban igényelhetők munkanapokon 9–18 óráig az alábbi intézményekben: MOM Klub, 1124 Budapest, Böszörményi út 34/a; Virányosi Közösségi Ház, 1125 Budapest,

Szarvas Gábor út 8/c; Jókai Klub, 1121 Budapest, Hollós út 5. A Libegőn gyerekek csak szülői felügyelettel, vagy legalább egy 18. évét betöltött felnőtt jelenlétében utazhatnak. További információk a www.libego.hu honlapon találhatóak.

bringo_-_KalmarBringóhintó 10.00–20.00

A nagy népszerűségnek örvendő Bringóhintó sem maradhat ki a szórakozási lehetőségek sorából. A járművel csak a Normafa és a Libegő felső végállomását összekötő műúton lehet közlekedni. A kölcsönzéshez egy igazolvány leadása szükséges, ennek hiányában kauciót kell adni, amit a másik állomáson visszakap a vendég. Tizennyolc éven aluliak csak felnőtt kíséretével kölcsönözhetik a járműveket.

Lajhár-busz 10.00–19.00

A Normafa buszmegálló és a Libegő felső végállomása között ezúttal is egy kisbusz közlekedik. A jármű legfeljebb 20 km/óra sebességgel halad ingajáratban.

SPORTSZÍNPAD

(Libegő felső állomása)

10.00 Hegyvidéki Diák Kupa nyílt duatlonbajnokság (I–VI. korcsoport). Rajt: Libegő végállomása – korcsoportonként

12.00 Hegyvidék Kupa nyílt felnőtt duatlonbajnokság. Rajt: Libegő végállomása. A Hegyvidék Diák Kupa nyílt duatlon bajnokság eredményhirdetése

13.00 A Hegyvidék Kupa nyílt felnőtt duatlonbajnokság eredményhirdetése

10.00–14.00 A Hegyvidék Sportegyesület szakosztályainak bemutatói, „Sportos, edzett Hegyvidék” program, a művelődési intézmények sporttanfolyamainak bemutatói, találkozás a kerületben élő olimpikonokkal

További információk: XII. kerületi Szabadidősport Központ, 319-9292.

RENDEZVÉNYEK AZ ERZSÉBET-KILÁTÓNÁL

10.00–17.00 Kézműves-foglalkozások, ÖKO Játszóház. Ki a legÖKOsabb? Az ÖKO Játszóház sokrétű képességet igénylő programjával kívánja megszólítani, s a környezet aktív és tudatos résztvevőjévé nevelni célközönségét, a 3–18 éves korosztályt. A játszóház kiegészül öko kézműves-foglalkozásokkal, amelyek során kiderül, hogy nem minden hulladék, ami annak látszik!

10.00 Kerületi iskolák és óvodák bemutatkozása. A Hegyvidéken működő óvodák és iskolák művészeti csoportjai mutatkoznak be egy-egy énekes vagy táncos színpadi produkcióval, kisebb jelenettel.

11.30 Ládafia Bábszínház: Vásári bábcirkusz gravitációval, súrlódással, légellenállással. „A Ládafia Bábszínházban az előadások szabad ég alá teremtetnek, és a felhasznált anyagokkal, eszközökkel olyan világ idéztetik meg, mely egykoron meséink bölcsője volt.”

15.00 A művelődési intézmények bemutatói. Jiu-jitsu, hastánc a Musztáng SE akrobatikus rock and roll csoportok és a Szivárvány Táncszínház közreműködésével, valamint Csillagszemű Táncegyüttes. A „Csillagszeműek” a magyar táncművészeti élet egyik legrangosabb társulata. 2006-ban elnyerte a magyar művészet és kultúra erősítése elismeréseként a Prima Primissima-díjat.

14.30 Fabula Bábszínház: Vitéz László és az ördögök. A Fabulát Felszeghy Tibor és felesége, Niklesz Ildikó alapította. Igazi családi bábszínházként indult és működik. A 2009–2010-es már a hetedik évaduk. A Kilátó Fesztiválon a Vitéz László és az ördögök című előadással örvendeztetik meg a közönséget.

15.30 Barangoló Hegyvidék – eredményhirdetés, díjkiosztó

16.00 Manivolanti projekt (német–svájci–olasz). A sokszínűségéről és eklektikusságáról híres német fővárosból érkezik Magyarországra az elmúlt évek egyik különleges zenei projektje, a Manivolanti. Az egyedi felállású, világzenét, jazzt, improvizatív percussion-muzsikát és népdalszerű balladákat előszeretettel vegyítő berlini trió két vendég előadóval lép színpadra. A koncerten közreműködik Thea Soti vajdasági származású jazzénekesnő.

17.00 Kilátó Utcabál a Csík zenekarral. A Csík húsz éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is – hazánkban és külföldön egyaránt. A zenekar koncertműsorában elsősorban magyarországi és erdélyi magyar népdalok, illetve táncmuzsikák hallhatók. Az utcabálon a Jókai Néptánccsoport közreműködik Bettenbuk Krisztina és Ertl Péter vezetésével.

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!

A Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat támogatója: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

További támogatók: T-Mobile, Hegyvidék Televízió, Heti Válasz, Hegyvidék lap

Szervezők: a Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat és intézményei.

Helyszínek:

BARABÁS VILLA – 1122 Budapest, Városmajor utca 44.

NORMAFA, ANNA-RÉT – az Eötvös út, a Kokoly-Thege Miklós út és a Jánoshegyi út találkozásánál

LIBEGŐ ELŐTTI TERÜLET – a Libegő felső végállomásánál

ERZSÉBET-KILÁTÓ – Erzsébet-kilátó út

GESZTENYÉS KERT – a BAH-csomópont, a Jagelló út, a Sirály utca és a Csörsz utca által határolt terület

SPORTMAX2 – 1124 Budapest, Csörsz utca 14–16.

FELSŐ-KRISZTINAVÁROSI KERESZTELŐ SZENT JÁNOS PLÉBÁNIATEMPLOM – 1124 Budapest, Apor Vilmos tér 9.

További információk: info@csorsz.hu

A rendezvényekkel kapcsolatban hívható telefonszám: 319-9854/202, 207

Internet: www.hegyvidek.eu