Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ízkavalkád és borfesztivál

A múlt évihez hasonlóan az idén is megrendezik a Hegyvidéki Ízkavalkádot. A főzőfesztivál május 15-én 10-től 13 óráig tart, és ezúttal is meghívott csapatok készítenek jobbnál jobb, ízletesebbnél ízletesebb ételeket.

Valódi különlegessége volt a tavalyi Hegyvidéki Ízkavalkádnak, hogy a kerületben élő, dolgozó kisebbségek is megfőzték-sütötték jellegzetes ételeiket. Sikerük titka, hogy felejthetetlenül jóízű, bográcsban készült fogásaikkal új színt hoztak a szabadtéri gasztronómiai élvezetek világába. Részvételükre ezúttal is számítanak a szervezők. A bográcsot, tűzifát, felnit, állványt, műanyag evőeszközt, tányért, kenyeret és a helyszínt a rendezőség biztosítja. Egy bográcsban 10-12 főre lehet főzni. izkavalkadA többi – fakanál, fűszer, vágódeszka, kés, a recepthez szükséges alapanyagok, nyersanyagok – a csapatok gondja, hiszen ez mindenkinél egyénenként és receptekként változó. A művelődési központ nevére (Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat, Művelődési Központ, 1124 Budapest, Csörsz utca 18.) kiállított számla ellenében 12 000 forintot megtérítenek a nyersanyagok árából.
A csapatok az ételek elkészítése után szabadon megkóstolhatják egymás főztjeit, és természetesen megkínálhatják a látogatókat is.
Ne csak együnk, igyunk is! – a jól ismert rigmus mellett a latin bölcsesség (in vino veritas – borban az igazság!) is utal rá: a finom étel után, bizony, jólesik egy pohár jóféle ital. Az idén még szélesebb választék várja majd a nagyérdeműt a hazai borvidékek zamatos nedűiből a Hegyvidéki Napokon: tizennégyre gyarapodott azoknak a pincészeteknek, borházaknak, jeles borászoknak, társaságoknak, családi vállalkozásoknak a száma, amelyek és akik hagyományos boraikat, borkülönlegességeiket és újdonságaikat kínálják.
A főzőfesztivál és a számos megvásárolható ételt kínáló sátor mellett borkóstoló asztalok hosszú sorának is helyet biztosítanak. A kóstoláshoz, csakúgy, mint tavaly, mindenkinek saját borospoharat ad az önkormányzat. Mindezen felül két sajtos standról is vásárolhatnak az ínyencek és a sajtimádók. A biopiacról már jól ismert Virágoskút Kertészeti Kft. termékeiből és a Kiss János altábornagy utcában található Aranytálca Gourmandéria bolt sajtjaiból válogatva ízlelhetik meg a vásárlók, miben is rejlik a borok és sajtok örök barátsága.
Akiket a falatozás, kortyolás e ritka jó alkalma arra ösztönöz, hogy behatóbban is megismerkedjenek a borok ízvilágával, az étkekhez illő harmóniájával, azok a Gasztroparty-Borrandi névre hallgató, hivatásos italkínálókból álló társaságnál borkóstolási tanácsadáson vehetnek részt. Az ennél is mélyrehatóbb ismeretekért akár egy sommeliére (borajánló) tanfolyamra is lehet náluk jelentkezni, ez utóbbit persze már nem a helyszínen tartják.
Addig is szemezgessenek kedvükre az alábbi reprezentatív névsorból, hogy melyiküknél ejtik meg a leendő kóstolót: Gere Pincészet (Villány); Sauska Pincészet (Villány); Heimann Családi Birtok (Szekszárd); Szent Gaál Pincészet (Szekszárd); Juhász Testvérek Pincészete (Eger); Monarchia Borászat (Eger); Kovács Nimród Borászat (Eger); Pannon Tokaj Szőlőbirtok és Kereskedőház Kft. (Tolcsva); Pontica Pincészet (Mór); Ikon Pince (Balatonlelle); Planina Borház (Mohács); Gangl Családi Pince (Sopron); Roll Pincészet (Sopron); Soós István Borászati és Üzleti Szakközépiskola és Szakiskola (Budafok); Gasztroparty-Borrandi; Virágoskút Kertészeti Kft.; Aranytálca Gourmandéria.

-járay-

A teljes Hegyvidéki Napok programfüzet letölthető innen.