Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jubileumi koncert a templomban

A Felső-Krisztinavárosi Gitáros Együttes, közismert nevén FEGE 1990-ben alakult. A Hegyvidéki Napok keretében május 15-én 15 órakor lép fel az idén húsz éve szolgálatot teljesítő zenekar.

Felso-krisztinavarosi_Gitaros_EgyuttesA Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János római katolikus plébániatemplom sem számít „idősnek”, hiszen ebben az esztendőben ünnepli fennállása hetvenedik évfordulóját, míg a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes szintén jubilál, éppen húszéves. A zenekar a vasárnapi ifjúsági szentmiséket kíséri, és a hívek segítségét szolgálja, hogy könnyebben bekapcsolódhassanak a liturgiába, tevőlegesen részt vehessenek a misén.
A tagok száma, életkora, összetétele állandóan változott az évek során, hol tízen-tizenöten, hol többen voltak, de mindig jó, összetartó csapatként működtek. Jelenleg a legfiatalabbak 12-13 évesek, míg a legidősebb aktív zenész egy 33 esztendős fiatalember. Jelenlegi vezetőik: Katona Éva és Szentandrási-Szabó Kata.
Amióta létrejött és működik az együttes, tagjai nemcsak énekelnek, hanem többféle hangszeren játszanak, korábban szaxofonon, sőt harmonikán is, ám mostanában elsősorban gitárral, fuvolával, hegedűvel, csellóval és dobbal kísérik dalaikat. Mindvégig megőrizték az eredetileg kitűzött célt: „Dicsérjétek Őt csengő muzsikával!” A gitáros misék hangulatosak, hívogatók, összetartják a társaságot a koncerteken kívül is.
Szolgálatuk nemcsak a templom hitéletére koncentrálódik, számos helyen megfordultak az elmúlt évek során: szeretetotthonokban, kiállításmegnyitókon, jótékonysági esteken, fesztiválokon, de személyesebb találkozókra, esküvőkre, keresztelőkre is, ki tudja, összesen mennyi meghívásnak eleget téve kerekedtek már fel, és hirdették a szeretet „jó hírét”. A közelgő jubileum miatt úgy döntöttek, a Hegyvidéki Napokhoz kapcsolódva rendezik meg ünnepi koncertjüket: május 15-én délután 3 órakor a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban várják a zenebarátokat.
Műsorukban saját szerzeményeket is előadnak (a tagok írják a szövegeket, elsősorban liturgikus témájúakat, mindig az adott miséhez kapcsolódóan), dalaikat közös CD-n is megörökítették már. Az ünnepi programot kísérő vetítésen régebbi élményeik elevenednek meg.

JM

A teljes Hegyvidéki Napok programfüzet letölthető innen.