Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kapcsolda program

A segítséggel élők társadalmi integrációjának elősegítését, a hátrányos helyzetű emberekkel szembeni előítéletek csökkentését tűzte ki céljául az országos Kapcsolda program. Ennek érdekében igyekeznek összehozni a mozgás- és látássérült, enyhén és középsúlyosan értelmi fogyatékos gyerekeket egészséges társaikkal. Áprilisban a Hegyhát úti iskola tanulói tölthettek el egy napot a Semmelweis gyakorlóiskolában.

Szalay Krisztina színművész a Mosolyország Alapítvány közreműködésével immár négy éve működteti az országos Kapcsolda programot. A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a fogyatékos gyerekek legalább egy napot együtt töltsenek egészséges kortársaikkal.
A találkozásra mindig az ép fiatalok iskolájában kerül sor, ahol kézműves, tánc- és sportprogramok, valamint játékos vetélkedők gondoskodnak a szórakozásról. A lényeg, hogy a segítséggel élő gyerekek testközelből tapasztalják meg, milyen az élet egy másik iskolában, egyúttal ne csupán nézői, hanem tevékeny szereplői is legyenek a programoknak. Ezzel mindenki csak nyerhet, hiszen a segítségre szorulók önzetlen odafigyelést, törődést kapnak, míg az egészségesek a szeretet egy egészen másfajta minőségével találkoznak, ami hatással lehet az életükre.
Kapcsolda_programHegyvidéken elsőként a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium látta vendégül a szintén XII. kerületi Hegyhát Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon növendékeit. Szabó Zsuzsa, a Semmelweis igazgatója elmondta, hogy a gyerekek önként vettek részt a programokon. Még az osztályfőnököket is meglepte, milyen sokan jelentkeztek kísérőnek a 9–10.-esek közül. Többen a sportversenyeiket is lemondták, csak ott lehessenek, ráadásul maguk készítették a süteményeket és a szendvicseket. Jó volt látni – fogalmazott az igazgató –, mennyire komolyan vették a feladatot a gyerekek, akik valóban barátként közelítettek a rájuk bízott vendégekhez.

(Em.)