Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kupagyőzelem után bajnoki arany

Sikerült a duplázás! A BSE női röplabdacsapata megvédte bajnoki címét, miután a fináléban összesítésben 3–0-ra legyőzte a Vasast. Nyári Sándor tanítványai korábban már a Magyar Kupát is megszerezték, azaz tökéletes szezont produkáltak.

„Szeretném újra átélni azt, amit 1995-ben és 1996-ban Szegeden a Medikémia edzőjeként! Akkor mindkét sorozatban aranyat ünnepelhettünk. Szerencsére a körülmények is adottak, a csapat mögött érezzük a BSE sportvezetőinek támogatását, ráadásul a lányok nemcsak kiváló sportolók, hanem fejben is nagyon erősek. Ez lehet a siker záloga.”
Nyári Sándor, a BSE röplabdacsapatának vezetőedzője az alapszakasz után mondta ezt lapunknak. Nos, teljesült a mester vágya, hiszen a 2009–2010-es szezonban a kupagyőzelem után a magyar bajnokság megnyeréséért járó trófeát is elhódították a XII. kerületi röplabdás hölgyek.
A szakember korábban a bajnokság megnyerését tartotta a könnyebb feladatnak, ám február közepén a Vasas elleni fináléban aratott győzelemmel előbb a Magyar Kupát szerezte meg a csapat. Az a találkozó nagyon szorosra sikerült, ám a tréner nyugodtan nyilatkozott: „Míg a kupában nem lehet botlani, addig a bajnokság rájátszása során van esély kijavítani az esetleges hibákat. Szerencsére ezen az estén a lányok rutinja többet ért, mint fiatal ellenfelünk, a Vasas lelkesedése.”
Április közepén a szakember igazolta, nem csupán röplabdaedzőnek kiváló, hanem jósnak is. A BSE a bajnoki döntőben esélyt sem adott a Vasasnak, összesítésben 3–0-ra győzte le trónfosztásra készülő ellenfelét.
– Ha jós nem is vagyok, de a hatvanhárom évnyi élettapasztalat sokat segített – nyilatkozta lapunknak Nyári Sándor. – A játékoskeretünk és a lányok hozzáállása alapján mondtam a bajnokság elején: ez a csapat bizony sokra hivatott. Lám, igazam lett! A legnagyobb erősségünk talán az volt, hogy azokra a problémákra, amelyekkel szezon közben szembesültünk, mindig nagyon hamar megoldást találtunk. Pék-Tormási Orsolya, aki a BSE hangulatfelelőse, vakbélműtéten esett át a szezon közben, de a csapategység nem hullott szét. Mester Orsolya a bajnokság hajrája előtt jelentette be, hogy gyermeket vár, aminek természetesen nagyon örültünk, és gratuláltunk neki, de ha szigorúan csak szakmailag nézzük, elvesztettük a négyes ütőnket, aki két éve stabil tagja a kezdőnek.
Nyári Sándor elmondta, szerinte a Vasast nagyon tehetséges és jó játékosok alkotják, ráadásul Jókai Zoltán személyében kiváló edzője van a bajnoki ezüstérmesnek. A BSE trénere azonban hozzátette, úgy érzi, egész szezonban egy lépéssel mindig a legnagyobb ellenfél előtt jártak.
– Annak ellenére, hogy mi gyűjtöttük be a két aranyérmet, és a bajnoki döntőt 3–0-ra nyertük, nincs behozhatatlan különbség a két csapat között. Minden bizonnyal azért voltunk jobbak mindkét kiírásban, mert a lányok tudták, hogy a maximumot kell nyújtaniuk a mérkőzéseken. Még egyszer ki kell emelnem a csapategységet! Az köztudott, hogy minden ellenfelünk Sándor Renátából készül fel, hiszen ő a mai magyar női röplabdázás kiemelkedően legnagyobb tehetsége. Így ki kellett találni olyan stratégiákat is, amelyekkel tehermentesítjük őt, és váratlan megoldásként azok a játékosok szereznek pontot, akikre az ellenfél nem is számít. A lányok megértették, végrehajtották azt, ami egyénenként a feladatuk volt. Mindenki beállt a sorba, ha valakinek „csak” annyi jutott, hogy falból fel kell ugrania a hálónál egy variációban, akkor azt hajtotta végre tökéletesen. Az ilyen apróságok miatt sikerült ilyen jól ez a szezon.
A tavasz tehát nagyszerűen sikerült a BSE női röplabdásainak. Amikor a jövőről kérdeztük a trénert, csupán ennyit mondott: „Reméljük, az ősz is ilyen szép lesz.”

Ck.