Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lépcső- és járdafelújítás a Dániel úton

A végéhez közeledik a Dániel lépcső rekonstrukciója. A közel négyméteres szintkülönbséget áthidaló, az intenzív forgalom miatt mára meglehetősen elhasználódott lépcsőszakaszt teljesen újjáépítik. Hamarosan további munkálatok kezdődnek a Dániel úton, a tervek szerint a Vianova Zrt. a nyár elején újraaszfaltozza a járdát a Dániel tér és a Zalai út között.

 

Lepcso-_es_jardafelujitas_a_Daniel_utonJelenleg is folyik a Dániel közben futó lépcső teljes átépítése. A rekonstrukció részeként az alapoktól újjáépítik a nagy forgalmú gyalogosútvonalat. A beavatkozásra azért van szükség, mert a régi lépcső alapjai meggyengültek, a megsüllyedt, töredezett lépcsőfokok miatt balesetveszélyessé vált a közlekedés. Szintén gondot okozott, hogy a rosszul elhelyezett korlát miatt sokan a lépcső melletti kerítésekbe kapaszkodtak, amit a tulajdonosok nehezményeztek. Megoldatlan volt a vízelvezetés is, nagyobb esőzések után pocsolyák alakultak ki, míg viharban a csapadék akadálytalanul zúdult le a Dániel közbe.
A gyors amortizáció elkerülése érdekében teljesen újjáépítették a járdaszerkezetet, a stabil kavicságyra és vastag homokrétegre erős betonalap került. A kényelmes járást a meghosszabbított és alig 12 centi magas lépcsőfokok, a biztonságos közlekedést a középen elhelyezett korlát garantálja. Gondoltak a szomszédos telkek tulajdonosaira is, ezért a lépcső mintegy fél méterrel beljebb került a kerítéstől, az így felszabaduló földdel borított sávot befüvesítik.
Tavaly decemberben közmeghallgatást tartott az önkormányzat, amelyen a kerület vezetői a lakosság kérését meghallgatva ígéretet tettek a Dániel úti járda felújítására. Megtartották szavukat, hiszen heteken belül megkezdődhetnek a munkálatok. Eredetileg a Tordai utca és a Dániel lépcső között újult volna meg a járda, azonban a napokban megtartott bejáráson úgy döntöttek, egészen a Zalai útig végrehajtják a burkolatcserét. Az állapotfelmérés ugyanis azt mutatta, hogy rövid időn belül itt is el kellene végezni a felújítást, ami arányaiban lényegesen olcsóbb, ha a közel hétszáz méteres szakaszon egy időben történik az átépítés. A Szepesi úti lépcsőhöz vezető járdát is újraaszfaltozzák.
Várhatóan a Zalai út felőli oldalon is jelentős fejlesztésekbe kezd az önkormányzat. A könnyebb járhatóság érdekében a kereszteződés mindkét oldalán lesüllyesztik a járdaszigetet, valamint zebrákat festenek fel. Hozzákezdenek egy vadonatúj járdaszakasz kialakításához a Dániel út és a Zalai lépcső között. A tapasztalatok szerint ugyanis jelenleg a gyalogosok, köztük sok kisgyermekes, babakocsit toló anyuka, jobb híján az úttesten kénytelenek közlekedni a veszélyes kanyarban.
Először a terveket készítik el, a kivitelezés az engedélyeztetési eljárás lefolytatása után, leghamarabb a következő évben indulhat meg. Ennek egyik előfeltétele, hogy a főváros támogassa az elképzelést. Szóba került a terület forgalomcsillapítása is: a szintén fővárosi engedélyhez kötött gyalogátkelő felfestését követően megvizsgálják a lehetőségét fekvőrendőrök telepítésének.

mm.