Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Néptáncosok a Sportmaxban

Népviseletbe öltözött gyerekek veszik birtokba a Sportmax nagyszínpadát május 15-én 18 órától. A Virányosi Közösségi Ház szervezésében megrendezett XIV. Hegyvidéki Néptánc Fesztiválon öt kerületi iskola táncosai és énekes szólistái lépnek fel. A rendezvényen adják át a Hegyvidék Díszpolgára címet.

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Néptánc Fesztivált. A gálán azok a kerületi gyerekek lépnek fel, akik iskolájukban, illetve a Hegyvidéken működő különböző néptánccsoportokban tanulják és művelik az autentikus magyar táncokat. Még színesebbé teszik a műsort az énekes betétek: a színpadra ezúttal az év közben megtartott válogatókon legjobban szereplő, kiváló minősítést szerző népdalosok állhatnak fel.
neptancfesztA gyerekek az iskolákban és a különórákon betanult produkcióikat adják elő. A legtöbben, több mint százan a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolából jönnek, az intézmény négy tánccsoporttal képviselteti magát az eseményen. A Tökmagok a legkisebbek, ők Lóg a kutyának a lába címmel kedvenc játékaikat és ugrós táncot adnak elő, a 8–11 éves Napocskák szatmári, a nagyobb felső tagozatos Téblábok marosszéki táncokkal készültek. Vajdaszentiványi és kalotaszegi tánccal lépnek színpadra a 15–19 éves Gézengúzok.
Negyven kisdiákot hoz el Zugligeti Általános Iskola, az első és harmadik osztályosok Mondogató címmel gyermekjátékokból nyújtanak át egy csokorra valót. Szatmári játékokkal és csárdással örvendezteti meg a közönséget a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium néptánccsoportja. A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola a lapádi táncrendből ad ízelítőt, valamint egy keservest is eltáncolnak, míg a Timár-módszert követő Arany János iskola galgamenti táncokkal készül a gálára.
A Virányosi Közösségi Ház igazgatója, Eördögh Judit kiemelte: először fordul elő a fesztivál történetében, hogy helyet adhat a díszpolgári cím átadóünnepségének, amire külön műsorral és filmvetítéssel készülnek a Sportmaxban.

mm.

A teljes Hegyvidéki Napok programfüzet letölthető innen.