Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Parkolo_a_hulladeklerako_helyen2

Parkoló a hulladéklerakó helyén

Úgy tűnik, nem mindenkinek tetszik, hogy az FKF Zrt. tavaly megszüntette a Zugligeti úti zöldhulladék-lerakót, ugyanis a terület tisztaságára ügyelő kamerák egyikét nemrégiben megrongálták. Végleges megoldásként az önkormányzat úgy döntött, hogy a hulladéklerakó helyén parkolót alakít ki.

 

Tavaly nyár óta hatóságilag tilos a zöldhulladék lerakása a Zugligeti úton évekkel ezelőtt kifejezetten ezzel a céllal kialakított gyűjtőponton. Az FKF Zrt. emblémájával ellátott zsákokba helyezett avart, nyesedéket, illetve felaprított gallyakat a lakóházak elől továbbra is térítésmentesen elszállítja a közterület-fenntartó.
Az akár több tízezer forintot is elérő bírság ellenére az utóbbi hónapokban rendszeresen előfordult, hogy kommunális szemetet, illetve nagy mennyiségű sittet szórtak szét a megtisztított és táblákkal védett közterületen. A további környezetkárosítást megelőzendő, az önkormányzat kamerákat telepített a Zugligeti út érintett szakaszán, ami már rövid távon beváltotta a reményeket: a térfigyelők megjelenése óta ugyanis megszűnt az illegális hulladéklerakás.
Vannak azonban olyanok, akik a rendezetlenségben érdekeltek: minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy néhány nappal ezelőtt valaki leszakította az egyik kamera adatkábelét. A berendezés nem sérült meg, így nagy valószínűséggel a többi kamerához hasonlóan rögzítette a rongálást. Jelenleg az adatok kiértékelése zajlik, az ügyben a hatósági eljárás folyik.
Bár a kamerás megfigyelés sikeresnek bizonyult, megnyugtató megoldást a terület hamarosan megkezdődő fejlesztése jelenthet. Az önkormányzat tervei szerint még a nyár folyamán a Libegőhöz érkező autókat, illetve turistabuszokat is kiszolgálni képes, gyepráccsal burkolt parkoló épül a hulladéklerakó helyén. Az újonnan kialakított és végleges funkciót kapó közterületen a remények szerint már senkinek sem jut eszébe hulladékot lerakni. Addig azonban a közterület-felügyelet fokozottan, napi rendszerességgel ellenőrzi a kamerákkal is védett útszakaszt.

(m.)