Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A rák is megelőzhető

A rákos megbetegedések többsége rendszeres szűrővizsgálatokkal, valamint egészséges életmóddal megelőzhető, illetve gyógyítható. Erre hívták fel a figyelmet azok az előadások, amelyek a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából rendezett konferencián hangzottak el a Szent János Kórházban.

A rák korántsem olyan reménytelen sorscsapás, mint ahogyan az a köztudatban él, hiszen minden harmadik rákos megbetegedés elkerülhető, illetve a betegek közel fele gyógyítható, és ez a szám időbeni felismeréssel kétharmad fölé emelhető – mondta Simon Tamás professzor, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az egyesület Hegyvidéki Alapszervezetének ünnepi ülésén. A Szent János Kórházban tartott konferencián az elnök kifejtette: életmódbeli változtatásokkal nagyban csökkenthetnénk a rák kialakulásának kockázatát. Több mozgással, a dohányzásról való leszokással, a túlzott alkoholfogyasztás mellőzésével számos daganatos betegség jó eséllyel megelőzhető lenne.
A bőrrák elkerülése érdekében fontos, hogy óvatosan napozzunk, különösen az intenzív UV-sugárzás idején, míg a méhnyakrákkal szembeni védekezés legjobb módja, ha az azt előidéző HPV-vírus ellen védőoltást kapnak az érintettek. (A Hegyvidéki Önkormányzat kiterjesztette a már elkezdett HPV elleni Prevenciós Programját, és kedvezményesen biztosítja a három részoltásból álló, négykomponensű méhnyakrák és nemi szervi szemölcs elleni oltóanyagot a kerület mindazon lakosai számára, akiknek a védőoltás orvosilag javasolt.)
Dr. Demeter Jolán, a Szent János Kórház Emlőszűrő Centrumának vezető főorvosa, a Magyar Rákellenes Liga XII. kerületi szervezetének alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban évente több mint hétezer emlőrákot fedeznek fel, és 2800 nőt veszítünk el e betegség miatt. Ezt felismerve a János kórház több mint nyolc esztendeje részt vesz az ország valamennyi 45–65 éves hölgyére kiterjedő, kétévenkénti emlőrákszűrő vizsgálatokban. Felméréseik igazolják, hogy a meghívásos vizsgálatok során, tehát a még panaszmentes asszonyok esetében kiszűrt tumorok apróbbak, az áttétek száma sokkal kevesebb, így a szükséges műtét kisebb, és a gyógyulás is gyorsabb, mint azoknál, akik már panasszal fordulnak orvoshoz.
Az ötven év feletti férfiak esetében elengedhetetlen a rendszeres urológiai szűrés – figyelmeztetett dr. Kovács András főorvos, a Szent János Kórház urológiasebészeti osztályának vezetője. Mint mondta, a korai stádiumban felismert rosszindulatú folyamatok jól kezelhetők, gyógyíthatók, ma már tehát a férfiaknak is meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy egészségük megőrzése, vagy egy esetleg meglévő betegség korai felismerése érdekében szűrővizsgálatokra menjenek.
Kevesen tudják, hogy a vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb daganatfajta a férfiaknál (a tüdő- és prosztatarák után), és a második leggyakoribb a nőknél (követve az emlőrákot, megelőzve a tüdőrákot). Dr. Székely György főorvos előadásából kiderült, hogy ebben a megbetegedésben évente hatezren halnak meg Magyarországon, annak ellenére, hogy jól szűrhető lenne. Hosszú távú megelőző hatása van az étrendi rostok fogyasztásának (ezek forrásai lehetnek például a gabonafélék, olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök), amelyek csökkentik a rák kialakulásának esélyét, és a vastagbélmozgási zavarokat is javítják.
A rákmegelőzési programon – amelyen az érintett szakemberek mellett sok civil érdeklődő is részt vett – a XII. kerület képviseletében Kovács Lajos alpolgármester kiemelte: a Hegyvidéki Önkormányzat támogatja, hogy minél többen részt vegyenek az egészségügyi szűréseken. Évente kétszer – a májusi Hegyvidéki Napok, valamint a szeptemberi Hegyvidéki Ősz keretében – egészségnapot szerveznek, kihelyezett szűrővizsgálatokat, illetve tanácsadást tartanak szakemberek közreműködésével. Emellett segítik a János kórházban működő rákmegelőzési klub, illetve az Emlőszűrő Centrum működését – a központ nemrégiben egy új mammográfiás gépet vásárolhatott az önkormányzat támogatásával.

z. 

A Magyar Rákellenes Liga Limfóma Klubja május 11-én 14.30. Helyszín: Országos Onkológiai Intézet, Tükörterem (Kékgolyó utcai főbejárat, földszint). Téma: A napártalom megelőzésének lehetőségei. Előadó: Kéri Ibolya (Magyar Rákellenes Liga). Jelentkezés, bővebb információ: Kéri Ibolya – XII., Ráth György utca 6. fszt. 2., telefon: 225-1621, -1622, mobil: 06-20-331-6408. E-mail: keri@rakliga.hu.