Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Art Market a Hegyvidéken

Négy napra a Hegyvidékre költözött az ország első és egyetlen, kizárólag kortárs képzőművészetekkel foglalkozó vására. A Nagyenyed utcai Krisztina Palace háromezer négyzetméteres földszinti bemutatóterét megtöltő Art Market Budapest a szervezők szándéka szerint a következő években a kerület kulturális életének egyik védjegye lesz.

Nagyszabású kulturális vásárnak adott otthont a Nagyenyed utcai Krisztina Palace november 11. és 14. között. Az első alkalommal megrendezett, kizárólag kortárs alkotásokat felvonultató Art Market Budapesten tizenhárom galéria mutatkozott be. A széles szakmai és társadalmi összefogás eredményeképpen megvalósuló rendezvény a kortárs magyar képzőművészetet kívánja minél szélesebb körben népszerűsíteni, emellett új lendületet is akar adni a hazai műkereskedelem, valamint mecenatúra fejlődésének. Ennek érdekében az Art Market Budapest arra vállalkozott, hogy a nagyközönség számára valódi hozzáférést biztosít az egyébként elsősorban galériákban, múzeumokban megismerhető alkotásokhoz.
Art_Market_a_Hegyvideken1„Az Art Market Budapest életre hívásával történelmi fordulóponthoz érkezett a magyar kortárs képzőművészet. Büszkék lehetünk arra, hogy a Hegyvidék részese lehet ennek az úttörő vállalkozásnak” – jelentette ki az esemény fővédnöki tisztét elvállaló Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a XII. kerületben hagyományosan gazdag a kulturális élet. Ezt bizonyítja, hogy a Krisztina Palace Galériával már tizenkettőre nőtt az itteni kiállítóhelyek száma, és a művészek közül is sokan választják lakhelyül a Hegyvidéket.
Art_Market_a_Hegyvideken2A vásár csatorna lehet hazai és nyugat-európai galériák, illetve a különböző országokban élő alkotók között – emelte ki üdvözlőlevelében Soraya von Stubenberg, a Sotheby’s aukciós ház nemzetközi szakértője. Szerinte párizsi, vagy londoni programokhoz hasonlóan az Art Market Budapest idővel nemzetközileg jegyzett vásárrá válhat. A magyarországi értékválságra hívta fel a figyelmet Gulyás Gábor, a debreceni MODEM igazgatója, aki úgy véli, már nemcsak a kortárs művészetek, hanem általában a kultúra került veszélybe. Éppen ezért fontos minden olyan alkalom, ami megteremti a találkozás lehetőségét a művészetekkel.
Az ünnepségen bemutatták a vásár szervezésében oroszlánrészt vállaló Ledényi Attila nevével fémjelzett Képzőművészet a magyarországi közgyűjteményekben című lapot. A Művészet & Minőség magazinsorozat részeként novemberben megjelent hiánypótló kiadvány az ország tizenöt közgyűjteményével ismerteti meg olvasóit.

Ám.