Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vidám Táltosok

Jó társaság, kerti programok, palacsintázás és ajándékok várták a Táltos Óvoda őszi családi napjára érkezőket. A játékokba a hagyományoknak megfelelően a szülőket is bevonták.

Gyümölcsfákat ültettek az óvodások

Földünkért címmel környezetvédelmi hetet rendezett a KIMBI Óvoda. Az óvónők a zöldterületek, vizek és barlangok védelmének, illetve a hulladékok újrahasznosításának fontosságára irányították rá a gyerekek figyelmét.

Állatmesék a Zölderdőben

Újabb kiállítással örvendeztették meg a gyerekeket a Zölderdő Óvoda Lépcsőház Galériájában. Ezúttal Faltisz Alexandra grafikus mutatta be színes munkáit.

Ellenőrizzük fűtőeszközeinket!

Alig kezdődött meg a fűtési szezon, a fővárosban máris emberéletet követelt a lakótérbe áramló szén-monoxid. A sajnálatos eset mindenki számára figyelmeztető lehet, hogy saját és családtagjai biztonsága érdekében ellenőriztesse az otthonában működő gázkészülékeket.

Szingapúriak a Mesevárban

Szingapúrból érkeztek oktatási szakemberek a Mesevár Óvodába, hogy tanulmányozzák a pedagógusok munkáját. Tapasztalataik kedvezőek – elismerően szóltak a művészet eszközeivel történő szellemi, illetve a sportfoglalkozások keretében zajló fizikai képességfejlesztés színvonaláról.

Arany-ajandekok_a_valaszuti_gyerekeknek

Arany-ajándékok a válaszúti gyerekeknek

Kilencvenhárom cipős dobozt töltöttek meg személyre szabott ajándékokkal az Arany János Általános Iskola és Gimnázium alsós diákjai. A könyvekkel, játékokkal, hasznos tárgyakkal teli csomagokat az erdélyi Válaszúton működő, bentlakásos magyar óvoda és iskola növendékei kapják meg.

 

A rossz kémény tragédiát okozhat

A korábbi évekhez képest Magyarországon javult a kémények állapota. Budapesten a kémények közel hatodát nem tudják ellenőrizni a kéményseprők, holott az évenkénti átvizsgálás életet menthet.

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal első alkalommal 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Új lépcső a Gesztenyésben

A gyalogosok közlekedésének könnyítését, valamint biztonságosabbá tételét célzó fejlesztésekbe kezdett az önkormányzat a Gesztenyés kertben. A tervek szerint a rossz idő beállta előtt átadják a park Csörsz utca felőli oldalán épülő mozgássérült-rámpát, valamint az idősek közlekedését segítő, kényelmes lépcsőt.

Elonyos_valtozasok_a_buszkozlekedesben

Előnyös változások a buszközlekedésben

A XII. kerületben élők számára előnyös változások történtek a BKV menetrendjében. A hegyvidéki polgárokat érintő legfontosabb újdonság az alacsonypadlós buszok üzembe állítása a 112-es és a 102-es autóbusz vonalán. Szintén jó hír lehet a kerületieknek, hogy az eredeti, Kálvin téri végállomás helyett a 8-as és 112-es autóbuszok továbbra is az Uránia moziig közlekednek.

Ketten írtuk… – Lackfi Jánossal

A könyvtárban nemcsak olvasni, hanem írni és rajzolni is érdemes – derült ki az Ugocsa utcai könyvtár Ketten írtuk című pályázatának eredményhirdetésén, amelyen félszáz ifjú tollforgató vette át jól megérdemelt ajándékát. A feladat ezúttal Lackfi János meséjének befejezése, illetve illusztrálása volt.

„Nem elég jót művelni – jól is kell azt csinálni”

Amikor harmincéves közösségi munkájának sikereiről faggatom, így válaszol: „Az ördög a részletekben van.” Összenevetünk, hiszen Eördögh Juditról van szó, a Virányosi Közösségi Ház önkéntesen nyugalomba vonuló igazgatójáról, s ez az ártatlan szójáték azonnal megalapozza beszélgetésünk hangulatát. A most már címzetes igazgatói címet viselő, közkedvelt népművelőt október 23-án a Hegyvidéki Önkormányzat Életmű Díjjal tüntette ki.

Borünnep a Galéria 12-ben

Fotóválogatással kedveskedett a művészet- és borpártoló közönségnek a Galéria 12 a Szent Márton-napi újbor ünnepén. A Bor-Vidék című kiállítás képein az évszázados magyar szőlőtermelés jellegzetes tájai mellett a borivás művészi igényű ábrázolásai jelennek meg.

Hús nélküli ínyencségek

Bármennyire nem értenek egyet a húsevők, ettől még igaz: a húson túl is van élet. Sőt, mértékletesen, időszakosan megtartóztatni magunkat túlzott fogyasztásától egyenesen ajánlatos és egészséges.

Interneten_a_hegyvideki_sport

Interneten a hegyvidéki sport

Rendszeresen frissülő internetes honlapot indított a Hegyvidéki Szabadidősport Központ. A www.hegyvideksport.hu címen elérhető portálon a legfontosabb kerületi szabadidős és diáksportesemények beharangozói, versenynaptár, eredménylista, hírek és aktualitások olvashatók.

Óvjuk gerincünket!

A manuális medicina gyakorlati alkalmazásáról, valamint a gerincoszlop és a belső szervek állapotának összefüggéseiről esett szó a Hegyvidéki Egészségklub októberi előadásán. Dr. Szolnoki Lajos háziorvos ismertetőjéből kiderült, hogy a csigolyák elmozdulása számos kóros tünet forrása lehet.

Hegyvidéki sakksikerek

Kiemelkedő eredményeket ért el két kerületi sakktehetség a XXI. Lauder Sakkfesztiválon. Telek Zsigmond és Bohus Ádám saját korcsoportjában mindenkit maga mögé utasítva szerezte meg az aranyérmet.

Bővül az onkológiai intézet

Két új épületszárny alapkövét helyezték el a Ráth György utcában működő Országos Onkológiai Intézetben. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás révén bővül a klinika sebészetének és kemoterápiás kúraambulanciájának kapacitása.

Állandó értékek

Magyar Gábor festőművész képeiből nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A körökből, háromszögekből, illetve ezek ötvözeteként a cseppformákból építkező kompozíciók egy időtlen, értékközpontú alkotói világ lenyomatai.

Sporttörténelmet írt a hegyvidéki röplabdaedző

Bekerült a hallhatatlan sportlegendák közé dr. Kotsis Attiláné Kincsesy Gabriella. A Hegyvidéken élő röplabdaedző a második magyar, akinek nevét a sportág bölcsőjének számító Holyoke városában található Volleyball Hall of Fame csarnokban az utókor számára megörökítették.

Streetball-láz a Sportmaxban

Jó hangulatú mérkőzések, izgalmas dobóversenyek, sztárvendégek és látványos bemutatók – hamisítatlan sporthangulat várta a második alkalommal megrendezett hegyvidéki Street Jam résztvevőit. A streetball-gálán hetvennégy csapat, gyerekek és szüleik mérték össze kosárlabdatudásukat.

Art Market a Hegyvidéken

Négy napra a Hegyvidékre költözött az ország első és egyetlen, kizárólag kortárs képzőművészetekkel foglalkozó vására. A Nagyenyed utcai Krisztina Palace háromezer négyzetméteres földszinti bemutatóterét megtöltő Art Market Budapest a szervezők szándéka szerint a következő években a kerület kulturális életének egyik védjegye lesz.

Krizantémok, őszi rózsák

A krizantémok virágzásának leglátványosabb időszaka a késő ősz. Ilyentájt alig akad néhány növény, amely vetélkedhetne ezzel a sokszínű és formagazdag virággal. Ráadásul a „versenytársakat” is gyakran ugyanezzel a névvel illetik, függetlenül attól, hogy esetleg más nemzetségbe tartoznak.