Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bővül az onkológiai intézet

Két új épületszárny alapkövét helyezték el a Ráth György utcában működő Országos Onkológiai Intézetben. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházás révén bővül a klinika sebészetének és kemoterápiás kúraambulanciájának kapacitása.

Az elmúlt tizenöt évben a háromszorosára nőtt a betegforgalom, a gyógyításra alkalmas területeket ugyanakkor nem tudták növelni – Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója ezzel indokolta, miért pályázott és nyert végül az intézmény 5,4 milliárd forint európai uniós támogatást ellátásai fejlesztésére. A főigazgató az új sebészeti tömb alapkő-letételi ünnepségén elmondta, hogy az induló beruházásoknak köszönhetően gyógyító kapacitásaik jelentősen megnőnek, a betegek várakozási ideje csökken, és az orvosok – a páciensekkel együtt – emberhez méltó körülmények közé kerülnek.
Az alapkőletételi ceremónián részt vett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is, aki kijelentette: a kormány célja, hogy Magyarországon a gazdasági fejlettség, az életszínvonal, az egészségügyi állapot, a demográfiai helyzet és a tudásszint egyaránt az unió átlaga felett legyen 2030-ra, és ehhez most kell letenni az alapokat. Mint mondta, arra kell törekedni, hogy az egészségipar, a gyógyturizmus egyfajta hungarikumként működjön.
Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy jobban koncentrálni kell az egészségügy eszközeit, emberi és anyagi erőforrásait a megfelelő színvonalú ellátás biztosításához. A szakemberhiány az államtitkár szerint az onkológiában is óriási probléma, a kivándorlás bomlasztja a patológiai, radiológiai, diagnosztikai karokat.
„Egyik szemünk sír, a másik nevet” – fogalmazott Kovács Lajos, a Hegyvidék alpolgármestere az Országos Onkológiai Intézet fejlesztése kapcsán. Mint elmondta, szomorú, hogy a daganatos megbetegedések magas száma miatt szükség van az onkológiai ellátás bővítésére, örömtelinek nevezte ugyanakkor, hogy a nagyszabású egészségügyi fejlesztés a Hegyvidéken valósul meg. Az alpolgármester lapunknak azt nyilatkozta, szeretnék elérni, hogy rendszeresen tartsanak rákellenes prevenciós programokat a hegyvidékiek számára az új onkológiai központban.
Az Országos Onkológiai Intézetben most induló, 2012 tavaszáig tartó, mintegy hatmilliárd forintos összköltségű fejlesztési projekt legnagyobb szabású eleme az új sebészeti tömb kialakítása. A tervezett hétezer négyzetméteres, hétszintes szárnyban hozzák létre – két sebészeti részleg összevonásával – az egyesített sebészeti fekvőosztályt, valamint az intenzív osztályt. Az egyik szinten hat műtős blokkot alakítanak ki, három emeleten pedig 24-24 (összesen 78) ágyon gyógyulhatnak a betegek.
Új épületet emelnek a kúraambulanciának is. A leendő, háromezer négyzetméter összterületű ház első emeletén 72 kúraszerű kemoterápiás ellátásra alkalmas kezelőszék kap helyet. Az infúziókészítésre is felkészült gyógyszertár célszerűen a kúraambulancia földszintjén kap helyet, valamint két járóbeteg-ambulanciát hoznak létre ugyanitt. A második emeleten a 22 ágyas bőrgyógyászati osztály rendezkedik be, amely a Kék Golyó utcai ambuláns tömbből költözik át.
Ez utóbbi, 1986-ban épült, korszerű, de mára meglehetősen zsúfolttá vált négyszintes tömbben a felszabaduló területeket – a költözés utáni felújítást követően – részben az itt maradó manuális ambulanciák, részben a képalkotó diagnosztikai részleg bővítésére kívánják használni. Itt helyezik el a mammográfiát, illetve egy új MR-berendezést 600 négyzetméteren, továbbá az első emeleten lehetőség nyílik egy intervenciós megfigyelő részleg kialakítására is. A másodikon, az ambuláns műtők közelében lesznek a manuális ambulanciák.

z.Bovul_az_onkologiai_intezet