Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Bővül a közgyógyellátásra jogosultak köre

November végétől jelentősen nő a közgyógyellátást igénybe vehető emberek száma. Az önkormányzat a jogosultsági jövedelemhatár megemelésével segíti a rászoruló időseket.

Szélesíti a közgyógyellátást igénybe vehetők körét a Hegyvidéki Önkormányzat. A jogosultsági jövedelemhatár emelésének köszönhetően az eddiginél lényegesen több egyedül álló kerületi nyugdíjasnak jár a támogatás.
Az elmúlt két évben mintegy hét százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a szociális ellátások alapjául szolgáló öregségi nyugdíjminimum összege azonban nem változott. Mindez elsősorban a ténylegesen rászoruló, többnyire hetvenöt év feletti, egyedül élő idős embereket érintette hátrányosan. Sokan vannak közöttük ugyanis olyanok, akik éppen az esetükben alig néhány ezer forintot jelentő nyugdíjemelések miatt estek ki az ellátásból.
Az önkormányzat rajtuk próbál segíteni, amikor a szociális területért felelős Kovács Lajos alpolgármester javaslatára megváltoztatta a közgyógyellátás megállapításának feltételeit. A november végétől életbe lépő rendelet szerint a hetvenöt évesnél idősebb, egyedül álló polgárok akkor jogosultak az ellátásra, ha jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum háromszázhúsz százalékát (jelenleg 91 200 forintot) – mostanáig a jövedelemhatár az öregségi nyugdíjminimum háromszorosa (85 500 forint) volt. Családban élők esetén marad az eddigi háromszáz százalékos jövedelemhatár.
További kitétel, hogy az Egészségpénztár által meghatározott gyógyszerköltségnek el kell érnie az öregségi nyugdíjminimum húsz százalékát (5700 forintot). Újdonság, hogy nyolcvanöt év felett ez az arány tíz százalékra (2850 forint) csökken. A századik életévüket betöltött hegyvidéki polgárok számára (amennyiben igazolt gyógyszerköltségük meghaladja az öregségi nyugdíjminimum tíz százalékát) jövedelemigazolás nélkül megállapítják az ellátást. Az új szabályozás a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

Életkor

Családi állapot

Egészségpénztár által igazolt gyógyszerköltség

Jövedelmi értékhatár

(öregségi nyugdíj minimum %-a)

(öregségi nyugdíj minimum %-a)

74 éves korig

családos

20%

200%

egyedül álló

250%

75–84 év között

családos

20%

300%

egyedül álló

320%

85–99 év között

 

10%

320%

100 éves kor fölött

 

10%

nincs

(m.)