Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Energiahatékonysági fejlesztés a hivatalban

Pályázati források felhasználásával kicserélik a polgármesteri hivatal külső nyílászáróit. A december közepén lezáruló fejlesztés után az előzetes számítások szerint az épület fűtésszámlája több millió forinttal csökken. A beruházás költségének felét az önkormányzat vissza nem térítendő uniós támogatásból fedezi.
A Hegyvidéki Önkormányzat évek óta a környezetvédelemi szempontok figyelembevételével végzi el az intézményeiben szükségessé váló, illetve az üzemeltetési költségek csökkentését célzó energetikai fejlesztéseket – mondta el lapunknak Váczi János alpolgármester. Az önkormányzat szeretne példát mutatni a lakosságnak a hagyományos energiafelhasználás visszafogását elősegítő, környezetbarát megoldások alkalmazása terén.
Ennek megfelelően készült el a Tamási Áron iskola tavaly átadott ökotornacsarnoka, ahol napkollektor járul hozzá az intézmény melegvíz-ellátásához, míg a kert öntözését a csapadékot összegyűjtő ciszterna segítségével oldják meg. Hamarosan elkészül a Zugligeti Óvoda és Bölcsőde tetején az ország második legnagyobb teljesítményű, elektromos áramot termelő napelem-rendszere. Az uniós támogatásból felépített, környezetbarát naperőmű az intézmény teljes energiaszükségletét fedezi. A MOM Kulturális Központ új fűtő- és hűtőrendszere a hőcsere elve alapján a közeli szennyvízelvezető főcsatorna hőjét hasznosítja.
Az önkormányzat több, a lakosság számára meghirdetett környezetbarát programmal is büszkélkedhet. Ilyenek a kerülettakarítási akciók, a veszélyeshulladék-gyűjtés, a virágosztások, a gyermekeknek szóló faültetési program, a lombgyűjtő zsákok és komposztálóládák osztása, vagy éppen a nyári hónapokban az ingyenes UV-sugárzásmérés.
A mostani nyílászárócserénél a fűtésköltségek lefaragása mellett fontos szempont, hogy a hővédő üvegezés miatt a nyári hónapokban kevésbé melegszenek fel az irodák és a fogadóterek, ezzel javul az ügyintézés komfortja. Kétszázötvenegy ablak újul meg, a munkával a közbeszerzési eljáráson győztes, szegedi székhelyű Famíves Kft.-t bízta meg az önkormányzat. Mivel az alkalmazott technológiának köszönhetően nincs szükség falbontásra, az ablakcsere idején is zavartalan az ügyfélfogadás.

MM.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg (KEOP-5.3.0/A/09-2009-0032).