Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Készítsünk adventi naptárt!

Keszitsunk_adventi_naptartAjándékozni, adni és kapni csuda jó. Az advent, a várakozás, a készülődés ideje erre is való: összeállítani, megtervezni, elkészíteni szeretteinknek azt a meglepetést, amire a szívük mélyén talán ők is számítanak.
Kedves ötlet a saját kezűleg elkészíthető adventi naptár, amelynek 24 ablakába, batyujába, rejtekébe egy-egy apró édességet, finomságot bújtathatunk. Mindennap egyet kibontva várhatjuk a karácsonyestét, amikorra a naptár kincsei elfogynak, ám a fa alá megérkeznek az új meglepetések.

Csokoládé – házilag

Ez a mennyiség több adventi kalendárium megtöltésére is elegendő. De a Mikulás batyujába vagy a várakozó csizmákba, cipőkbe is elrejthetünk belőle – vigyázat, kizárólag becsomagolva!
Egy kiló kristálycukorból és 2 deci vízből sűrű szirupot főzünk, majd hozzákeverünk 50 deka zsíros tejport és 20 deka puha sütőmargarint. Ezután 20 deka keserű kakaóport szórunk bele, azzal is alaposan összekeverjük. Ízesíthetjük bátran, szórjunk bele 5 deka durvára tört pörkölt mogyorót, 1 maréknyi kókuszreszeléket, 5-7 deka mazsolát és 5 deka darált diót.
Az egész masszát egy sütőpapírral bélelt lapos tálba öntjük, és hűvös helyen – lehet ez a hűtőszekrény alsó polca is – egy napig hagyjuk, hadd dermedjen, majd apró, kb. kétszer két centis kockákra vágjuk fel. Érdemes alufóliába vagy folpackba csomagolni, és úgy beledugni az adventi naptár csomagocskáiba.

Otthoni sportszelet

Ez a nyalánkság akár csokoládés süteményszeletnek, akár apró csemegének felvágva egyformán jól használható vendégvárónak és ajándéknak, vagy kalendáriumba bújtatva. Töltsünk egy lábasba 2 deci tejet, és melegítsük fel 25 deka vajjal vagy sütőmargarinnal, 25 deka porcukorral – ezt helyettesíthetjük ugyanennyi barna cukorral vagy kristálycukorral –, amíg minden felolvad. Húzzuk le a tűzről a tejet, és keverjünk bele 3 evőkanál keserű kakaóport, 5 deka ledarált háztartási kekszet, csepegtessünk bele 0,2 deci (1 ampulla) rumaromát, és kaparjunk el fél vaníliarudat. Ha ez utóbbi nincs, akkor 2 csomag vaníliás cukor is jó.

Alaposan dolgozzuk össze valamennyi hozzávalót. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 25 centi széles és 40 centi hosszú tepsit, simítsuk el benne a kakaós masszát kb. 2 centi vastagon. Takarjuk le, tegyük be a hűtőszekrénybe legalább 2 óra hosszára, ennyi idő alatt jól megdermed. Borítsuk ki egy vágódeszkára vagy megfelelő nagyságú tálcára, és hántsuk le róla a sütőpapírt.
Ezután 15-17 deka étcsokoládét vízgőz fölött egy kisebb edényben megolvasztunk, belecsurgatunk 2 evőkanál olajt, majd még melegen egyenletesen a kekszes-kakaós masszára kenjük. Újabb dermesztési idő (30 perc) után akkora szeletekre vagy kockákra szabjuk, amekkorákra szükségünk van.

A valódi sportszelet

Keverjünk össze 20 deka tejport 10 deka keserű (cukrozatlan) kakaóporral. Szórjunk egy lábasba 50 deka kristálycukrot és 1 csomag vaníliás cukrot, öntsünk rá 1 deci vizet, és lassan kevergetve melegítsük fel, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne, sziruppá váljon. Ekkor adjunk hozzá 15 deka sütőmargarint, várjuk meg, amíg elolvad a cukros tejben, majd adjuk hozzá a kakaóporral összekevert tejport. Húzzuk le a tűzről, ízesítsük 2-3 evőkanál rummal.
Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, és egy nedves késsel ujjnyi vastagon, egyenletesen kenegessük el rajta a masszát. Hűtőszekrényben tartsuk hidegen kb. 2 órán keresztül. Végül nem túl heves vízgőzön olvasszunk fel 10 deka jó minőségű, finom étcsokoládét, és szépen kenjük el a csokoládés massza tetején. Újabb dermesztés következik, de már csak 1 órányi.
A félig kész sportszelet tetejére fektessünk egy sütőpapírt, majd az egészet egy mozdulattal fordítsuk meg, hogy a teteje legyen alul. A felülre került részről húzzuk le a sütőpapírt, majd vízgőz fölött olvasszunk fel egy másik 10 dekás, finom keserű csokoládét. Kenjük meg vele egyenletesen a csokoládé immár felülre került alját, és megint 1 órán keresztül hagyjuk dermedni. Végül forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel vágjuk fel hosszú téglalapokra (ötször két centisekre).
Ha nagyon ügyesek akarunk lenni, az elfelezett téglalapocskákat becsomagolhatjuk alufóliába vagy más erre alkalmas papírba.

-Járay-