Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Régi idők hangulata

Több mint két évtizede minden télen természetes jegű korcsolyapályát készítenek a Zugligeti Kemping területén. Ma ez az egyetlen ilyen jégpálya Budán. Annus László, a közeli Zugligeti Általános Iskola testnevelő tanára szinte a kezdetektől átviszi az alsós osztályokat az egykori 58-as villamos végállomásán létesített jégpályára. Együtt korcsolyázik a gyerekekkel, s mivel valaha hokizott, jégkorongozni is tanítja őket. Akinek nincs korcsolyája, kap az iskolától (amely begyűjti a kinőtt lábbeliket), vagy a jégpálya melegedőjében bérel.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a zugligeti jégpályáról, Annus László így felelt: kellemes, barátságos hely, a régi idők hangulatát idézi. Kár, hogy a pálya csak pár hétig működik, ha műjég volna, hónapokig oda járnának a gyerekek.
Bezeczky Erzsébet, a Mezei Mária Művészeti Iskola tanára Budakesziről szokta elhozni az osztályát a Zugligetbe, tavaly például harminc negyedikes diák és néhány szülő érkezett. Ők is játszottak hokimeccset, a kísérő apukák álltak a kapuba. A pedagógus, amikor a jégpályáról érdeklődtünk, a családias, „gyermekbarát” miliőt emelte ki. Persze a hangulatot a gyerekeknél nagymértékben emeli a palacsinta, a fánk és a lángos, míg a felnőtteknél a forralt bor.
A jégpálya sajnos csak addig üzemel, amíg be nem köszönt az olvadás, viszont jóval olcsóbb, mint a műjég. A belépőjegy ára egész napra 800 forint (ennyi volt tavaly is), az óvodai-iskolai csoportok jelentős kedvezményt kapnak, a csoportos belépő iskolaidőben 300 forint, a korcsolya nélküli kísérőknek pedig nem kell jegyet venniük.
A pálya állapotáról a 200-83-46-os telefonszámon lehet érdeklődni, de a Hegyvidéki Önkormányzat honlapja és a www.campingniche.hu internetes oldal is közöl információkat. A kemping a Nyugati pályaudvartól induló 291-es busz zugligeti végállomásánál található, de ha nem ódzkodunk pár perc sétától, akkor lehet menni a Moszkva tértől is: a 28-as busszal a Zugligeti úti végállomásáig, vagy a 22-es busszal a Kuruclesi útig.Regi_idok_hangulata

(Kérész)