Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vetélkedő Erzsébet királynéról

Százesztendős az Erzsébet-kilátó, s ebből az alkalomból történelmi vetélkedőre hívta a kerületi iskolákat a Jókai Klub. A versenyre jelentkező 7–8. osztályos diákokból álló csapatok először egy internetes fordulóban vettek részt, ahonnan a legjobb hat csapat került be a Jókai Klubban megtartott döntőbe.
A gyerekek Erzsébet királyné életével, valamint a korszak történelmi, politikai, gazdasági és kulturális eseményeivel kapcsolatos, a helytörténeti vonatkozásokra is rákérdező feladatokat kaptak. A válaszokból kiderült, hogyan képzelik el a mai fiatalok Sissi egy napját, milyennek gondolják személyiségét, illetve mennyire ismerik a korszak jelentős történelmi alakjainak tevékenységét. A hat feladat közül a legizgalmasabbnak az utolsó bizonyult, ebben a versenyzőknek Andrássy Gyula gróf, Zsófia főhercegnő, Rudolf koronaherceg, Ferenc József magyar király, Luigi Lucheni és a királyné társalkodónőjének „szemüvegén” keresztül kellett jellemezniük Erzsébetet.

Vetelkedo_Erzsebet_kiralynerolA zsűri – Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke, Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője, valamint Molnár Tamás középiskolai történelemtanár – hosszas egyeztetés után hozta meg a végső döntést. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára a tavaly második helyen végző Virányos Általános Iskola csapata állhatott fel, a második helyet a részt vevő iskolák közül egyedüliként hetedikes gyerekekkel induló Pannonia Sacra, a harmadikat a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola második csapata szerezte meg. Az első három helyezett csapatok tagjai könyvutalványokat kaptak, a többieket értékes könyvajándékokkal jutalmazták meg a szervezők.
Az értékelést követően Sikota Krisztina a kerület címerével díszített kitűzőkkel lepte meg a versenyzőket. Mint elmondta a rendhagyó ajándék mindenkinek jár, hiszen a döntő valamennyi résztvevője büszke lehet a teljesítményére. „Akik idáig eljutottak – mondta –, azokról bátran kijelenthetjük, hogy korosztályukban ők tudják a legtöbbet Erzsébet királynéról”.

Em.

Végeredmény: 1. Virányos Általános Iskola, 2. Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, 3. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola második csapata, 4. Zugligeti Általános Iskola, 5. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola harmadik csapata, 6. Németvölgyi Általános Iskola.