Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zugligeti siker az Erkel-sakkversenyen

Talán Kahlich Endre sem gondolta 1992-ben, hogy az általa megálmodott Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny majd’ két évtized elteltével is ott lesz a kerület legfontosabb közösségi és sporteseményei között. Pedig, köszönhetően a Virányosi Közösségi Ház mindig gondos szervezésének és nem utolsósorban a hegyvidékiek sakkszeretetének, a tizenkilencedik viadal is közönségsikert aratott.

Erkel Ferenc nemcsak a zene, hanem a sakk világában is maradandót alkotott. Egyik alapítója volt az 1864-ben Pesti Sakk-kör néven létrehozott első magyar sakkegyletnek, amelyet 1865-től haláláig irányított. Mester szinten játszotta a sakkot, amit a zene mellett második kedvenc időtöltésének tartott. Egyszer azt mondta: „Ha sakkozom, legalább nem kell zenéről, s nem is mindig szellemes zenészekkel társalogni”. Jól ismerte az egyébként kilenc éven át hegyvidéki lakosnak számító Erkel megszállott sakkszeretetét az akkoriban a Virányosi Közösségi Házban dolgozó Kahlich Endre, aki úgy gondolta, érdemes lenne saját versenyt rendeznie a sakkot egyébként a kezdetek óta pártfogoló művelődési intézménynek.
Így született meg elsősorban iskolások számára az Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny, amely az évek során a hegyvidéki sakkélet egyik fő eseménye lett. A Virányosi Közösségi Ház sakknépszerűsítő, egyben közösségteremtő úttörő munkájának nagyban köszönhető, hogy ma már szinte mindegyik hegyvidéki általános iskolában sakkoznak a gyerekek. „Ha pedig megtanulnak játszani, eljönnek az Erkel-versenyre, hogy sikerélményeket szerezve tovább öregbítsék iskolájuk hírnevét” – mondta el lapunknak Rollinger Károly. A Virányosi Közösségi Ház sakkszakkörének vezetője, egyben a verseny főbírája örömmel újságolta, hogy ellentétben a legtöbb sportággal a sakk – legalábbis a Hegyvidéken – töretlen népszerűségnek örvend.
– Az idei versenyre a Virányosi Közösségi Ház sakkszakköréből, valamint tizenkét iskolából, köztük most először az Esze Tamás Gyermekotthonból jöttek el sakkozók – mondta. – A gyerekeket korcsoportonként és nemenként értékeltük, a csapatversenyben az egyéni pontszámok alapján hirdettünk eredményt.
A csapatok között idén is a többszörös győztes Zugligeti Általános Iskola hódította el a vándorkupát, a második helyet a Virányosi Közösségi Ház csapata, míg a harmadikat a Jókai Mór iskola szerezte meg.

Ám.