Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Arvizkarosult_gyerekeket_fogadtak1

Árvízkárosult gyerekeket fogadtak

Az önkormányzat jóvoltából a nyár folyamán több turnusban fogadtak árvíz sújtotta területekről érkező gyerekeket a hegyvidéki oktatási intézmények. Augusztus közepén a kerület szántódi üdülőjében a Tamási Áron iskola látott vendégül huszonhárom ónodi iskolást, míg a Mackós Óvodában tizenkét kisgyermek vakációzott.

Komoly károkat szenvedett a júniusi árvizekben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ónod. A Hernád és Sajó találkozásának közvetlen közelében fekvő, alig ezerötszáz lelket számláló kistelepülésen csak a lakosság összefogásának köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia.
Bár az árvíznek már vége, az elmúlt időszak korántsem voltak könnyű az ónodiak számára. A szülők az épületek és közterületek helyreállításán dolgoztak, így csak kevesen gondolhattak arra, hogy nyaralni küldjék gyermeküket. Pedig a kicsik a nagy rémület után igazán rászolgáltak a kikapcsolódásra, amit végül a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Gimnázium, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat biztosított számukra. Az iskola vezetése ugyanis úgy döntött, hogy egy hétre nyaralni viszi az ónodi gyerekeket az önkormányzat szántódi üdülőjébe.
A szokásos balatoni üdülésen a tamásis gyerekeken kívül végül huszonhárom ónodi iskolás és kísérőik vettek részt. A szállás költségeit az önkormányzat fizette, míg az ellátás, valamint a külön programok díját az iskola alapítványával közösen állta a kerület. Segített a Kristóf étterem is, amelynek tulajdonosa önköltségi áron vállalta a vendég gyerekek étkeztetését.
Természetesen az ónodi iskolások minden közös programban részt vettek, a napi strandolás és közös játékok mellett ellátogattak Tihanyba, és megnézték a szántódpusztai lovasbemutatót. A gyerekek számára nagy élményt jelentett ez az egy hét, hiszen sokuk most először jutott el a Balatonhoz. Talán ennél is fontosabb azonban, hogy az együtt töltött idő alatt több barátság is köttetett a tamásisok és az ónodiak között.
Jól sikerült a Mackós Óvoda meghívására a Hegyvidékre érkező óvodások nyaralása is. A tizenkét szendrői és edelényi kisgyermek augusztus 9. és 13. között öt napot töltött el Budapesten. Mindannyian olyan családokból jöttek, amelyek házait megrongálta az árvíz. Mivel a nyár nagyobb részét a szülők kénytelenek voltak az épületek felújításával eltölteni, a gyerekekre csak kevesebb idejük maradt, nyaralásra pedig egyáltalán nem gondolhattak. Ezért döntött úgy a hegyvidéki óvoda vezetése, hogy meghívja a legrosszabb helyzetbe került családokban élő, öt-hat éves óvodásokat.
Az itt tartózkodás, valamint a programok költségeit az intézmény munkatársainak és az óvodába járó gyerekek szüleinek felajánlásaiból fedezték, az utazást az önkormányzat saját buszával oldották meg. Nem kellett fizetni az ellátásért sem, az Arany János iskola konyháját üzemeltető FH Gasztró Kft. ingyenesen biztosította a meleg étkezést. A gyerekekre a nap huszonnégy órájában három óvodai dolgozó ügyelt, a pedagógusok és dajkák önként vállalkoztak a feladatra. A kicsik és kísérőik az óvodában aludtak, napközben innen indultak felfedezni a várost.
Többük most először járt Budapesten, így számukra valamennyi program, az állatkert, a gyermekvasút, a fogaskerekűzés és a vasúttörténeti park hatalmas élményt jelentett. Jellemző az emberek segítőkészségére, hogy minden helyszínen jelentős kedvezményeket kaptak a belépők és a viteldíjak árából, az állatkertbe és a vasúttörténeti parkba egyaránt ingyen mehettek be, de a gyermekvasút is kilencven százalékos engedményt biztosított.
Nem unatkoztak a kicsik az óvodában sem, a kézműves-foglalkozásokon otthon maradt szüleiknek készítettek apró ajándékokat. A vakáció utolsó napját a Sportmax felajánlásának köszönhetően a Csörsz utcai uszodában töltötték, majd délután az önkormányzat ajándékokkal megrakott buszával indultak haza. A kerületi családoktól ruhákat és játszószereket kaptak, a Böszörményi úti papírboltok pedig iskolai csomaggal lepték meg a szeptembertől iskolába járó gyerekeket.Arvizkarosult_gyerekeket_fogadtak2

mm.