Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Áttűnések

Alig egy hónapja nyitott a Hajnóczy József utcai Galéria 12 kávézó, máris új tárlattal várja a látogatókat, vendégeket. Ezúttal az Áttűnések című kiállítás látható, Angyal Júlia festőművész, Árva Ilona grafikusművész, valamint Kapolyi Márta, Makkai Márta és Orient Enikő textilművészek alkotásaival.
A kiállítást megnyitó Kratochwill Mimi művészettörténész a művek méltatása előtt a kávézó iránt fejezte ki elismerését: „Örülök, hogy ilyen szépséges helyen ilyen gyönyörű dolgokat lehet látni. Magam is rég vártam ennek a kiállítóhelyiségnek a létrejöttét, de minden várakozásomat felülmúlja, amilyen igényes, ízléses környezetben jelennek meg itt a művek.”
Az önálló stílusú, függetlenül alkotó művészek közös kiállításukkal olyan érdekes egységet teremtettek – mondta a művészettörténész –, ami egyedülállónak számít egy olyan világban, amikor az alkotók inkább bezárkóznak, befelé fordulnak, nem pedig a világ és egymás felé nyitnak. „Ha vesszük a fáradságot, és alaposan szemügyre vesszük a munkákat, láthatjuk, hogy mindegyikük valódi mestermű, akár a festett selymekről, akár a szőtt textilekről legyen szó” – tette hozzá.
Áttűnések a címe a tárlatnak, és ez több okból is találó: egyfelől a művek lírai-melankolikus hangulata a gondolatok és érzések egymásba olvadását, „áttűnését” idézik, másfelől a művészek stílusának, önállóságának egymásra hatását, egymásba olvadását – ismét csak „áttűnését” mutatják. „Óriási dolog, amit ez az öt művésznő véghezvitt – zárta köszöntő szavait Kratochwill Mimi –, mert úgy tudnak meglenni egymással a falakon, hogy egymást erősítik, egymás dolgait szépítik.”
Míg az előző Galéria 12-kiállítás a nyár tündöklését, ragyogását, izzását és lüktetését jelképezte, az Áttűnések a zöldek és kékek dominanciájával a lecsendesülést, az elmélázó gondolatokat idézi.

Attunesek
Angyal Júlia Nyugalom és Varázslat című képei

Antal Ildikó