Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az a csodálatos panoráma…!

Több vita van arról, hová lehet legmesszebb ellátni a János-hegy tetejéről. Hajdan egyesek látni vélték innen a pozsonyi várat, sőt magát a várost is. Ezért volt sokáig a hivatalos név Pozsonyi-hegy. A mostani térképek egy részén a Szépjuhászné felé eső oldalon még megtaláljuk ezt az elnevezést. Azonban sem a várat, sem Pozsonyt nem lehet látni a János-hegyről, viszont kivételesen tiszta időben, általában decemberben, feltűnik a Magas-Tátra, azon belül is a Nagyszalóki-csúcs. Ez a legmesszebbi hely, ahová valaha is elláttak innen.
Az első ilyen feljegyzett alkalom 1900. december 9-én volt, és a későbbiekben is ez a hónap tűnt a legkedvezőbbnek. Persze gyakorlott és sok vidéket megjárt turistának kellett lenni ahhoz, hogy az ember pontosan beazonosíthasson egy távolban felködlő csúcsot. Ma is sokfelé kalandozhat el szemünk, a harmadik teraszról 75, míg a negyedikről 77 kilométer a földrajzi látótávolság. Természetesen a magasabb hegyek ennél távolabbról is látszanak, hiszen a Föld görbületi szöge ezt egy bizonyos mértékig még engedi.
A körpanorámában gyönyörködők tekintete elsősorban kelet-délkeleti irányban pásztázza a vidéket, hiszen errefelé találjuk a főváros belsejét a közismert látványosságokkal. A kilátásnak éppen az a legfőbb vonzereje, hogy a 433 méterrel lejjebb lévő Duna két partján elterülő világvárost szinte felülről látjuk. Világviszonylatban is elég ritka, hogy egy ekkora metropoliszt ilyen közelről és ilyen magasról szemlélhessünk.
Délkelet és dél felé az Alföld síksága terül el, amelyet Cegléd, Dunaföldvár vonaláig szemlélhetünk. Délnyugat felé Törökbálint, Biatorbágy, a Velencei-tó és Székesfehérvár tűnik fel, de Csákvár környéke és a Vértes-hegység is látszik. Nyugati irányban Budakeszi, Páty és Szár község majdnem egy tengelyben mutatkozik, és a Vértes ebben az irányban is lomhán elnyújtózkodik. Északnyugaton a Nagykopasz-hegy markáns tömbje uralja a panorámát, 561 méteres magasságával a Budai-hegység legmagasabb pontja, amit azért emelünk ki, mert sokakban él a tévhit, hogy a János-hegy a legmagasabb.
Látszik Nagykovácsi és felette Nagyszénás is, míg északra a Nagy-Hárs-hegy a szomszédunk. Mögötte a Pilis, illetve a Visegrádi-hegység csúcsai sorakoznak. Pesthidegkút fölött a Dobogókő platója, jobbra a Börzsöny négy legismertebb csúcsa, a Nagyinóc, a Nagy-Hideg-hegy, a Magosfa és a Csóványos kandikál ki. Pontosan északra a Kis- és a Nagykevély, míg felettük a Bölcső-hegy és a Nagycsikóvár látszik. Északkelet felé a Hármashatár-hegy és előhegyei uralják a látképet, majd a főváros északi peremkerületei és a Fóti- illetve a Gödöllői-dombság, felettük pedig a mátrai közismert csúcsok, az Ágasvár, a Galyatető és a Kékestető keretezik a panorámát. Néha a Bükk-hegység is felkéklik a láthatáron.