Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Eszem-iszom a megnyitón

A kilátó megnyitása alkalmából választékos és bőséges menüsor fogadta a hivatalosan meghívott vendégeket. A kor főúri ízlésvilágának elemeit tükröző ételek és italok a felszolgálási sorrendjükben már a díszes meghívón is szerepeltek, még nagyobb étvágyat gerjesztve az elkövetkezendő ünneplésre.
Az avatóbeszédeket és a köszöntőket úgy kellett megtartani, hogy pont a déli harangszóra a meghívottaknak egy ibrikben (kisméretű tálban) felszolgálhassák az első fogást: a javalevest sonkás lepényekkel. Rögtön ezt követően egy kevés tengeri rák bérces zöld mártással került terítékre. Majd kis szünet után – a hajdani idők emlékére – sertésgerincet Mátyás király módjára és hozzá tökfőzeléket Beatrix kedve szerint szolgáltak fel a pincérek. Ezt a fogást különösen összeillő ízvilággal készítették el a szakácsok.
Ezután vadászattal lőtt fácánsültet kínáltak fel kétféle körítéssel: áttört lencsével vagy gyümölcsös befőttel. Végül hideg fagylalttal és más csemegékkel kedvesedtek a vendégeknek. Az asztalokra már oda volt készítve a sör, a bor és a pezsgő, de más italok, különösen a hölgyek kedvéért szörpök is gazdagították a választékot.
Az eszem-iszomot a „fekete leves” (kávé) zárta, amely különösen a füstölésre vágyóknak eshetett jól. Az asztaloknál még sokáig elbeszélgettek, nem is csoda, hiszen a vendégül látottak jó része maga is vendéglős vagy vendéglőbe, kávéházba járó személy volt.