Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Folytatódik a diákolimpia és a mindennapos testnevelésóra

Az idén minden eddiginél izgalmasabb sportrendezvények várnak a hegyvidéki gyerekekre – derült ki azon a tanévnyitó megbeszélésen, amelyet a XII. kerületi Szabadidősport Központ tartott a helyi iskolák testnevelői számára. A találkozón az új tanév sportprogramjaival, valamint a most már két évfolyamot érintő mindennapos testnevelés órával kapcsolatos teendőkről esett szó.

Tizenhárom versenyszám szerepel a Hegyvidéki Diákolimpia 2010–2011-es naptárában. A csapat- és egyéni bajnokságok mellett ezúttal is megrendezik a szellemi olimpiát – az előző tanévben az újoncnak számító Tüskevár iskola tanulói egészen az országos elődöntőig jutottak –, valamint a tavaly nagy sikert arató Hegyvidéki Olimpiát. Újdonság, hogy az ókori ötkarikás játékokat idéző sportparádéra nem csupán az önkormányzati fenntartású iskolák, hanem valamennyi hegyvidéki intézmény meghívást kap, így a kerület összes ötödikes diákja részt vehet a nem mindennapi versenyen.
Ugyanez a helyzet az 1998 óta töretlen népszerűségnek örvendő diákolimpián: a versenyeket szervező XII. kerületi Szabadidősport Központ célja továbbra is az, hogy minél több gyereket megmozgasson. Az eredményességen kívül a részvételt is díjazzák, az iskolák közötti versenyben pluszpont jár a gyerekek száma után. Többletpontokkal gazdagodnak azok az intézmények is, amelyek csapatai valamennyi bajnokságban elindulnak. Az esélyegyenlőséget szem előtt tartva az új idényben – hasonlóan a kosárlabdához – a téli focitornára is kizárólag amatőr versenyzők nevezhetnek.
Az egészséges életmódra nevelés mellett a diákolimpiára való felkészülést is kiválóan szolgálja az egy évvel ezelőtt felmenő rendszerben elindított mindennapos testnevelés óra program. A tapasztalatok kedvezőek, a gyerekek körében készített felmérés szerint az elsősök szívesen vesznek részt a foglalkozásokon, a tetszési index a szeptemberi 80 százalékról a tanév végére 92 százalékra emelkedett. Az új tanévben bővül a program, hiszen az önkormányzati fenntartású iskolákban már a második évfolyamosok számára is kötelező a napi testnevelésóra.
Folytatodik_a_diakolimpiaA XII. kerületi Szabadidősort Központ továbbra is részt vesz a hagyományos, nagy önkormányzati rendezvények szervezésében: szeptemberben a 100 esztendős Erzsébet-kilátót ünneplő rendezvénysorozatban lépcsőfutás és – idén először – kerékpáros viadal várja a sportbarátokat, egy héttel később pedig az „Előzd meg a fogaskerekűt!” futó-, kerékpáros és teljesítménytúra-verseny szerepel a programban. Október 16–17-én Fitparádé lesz a Hegyvidéki Sportmaxban, míg egy hónappal később, november 14-én a II. Hegyvidéki Streetball Fesztivál látogat el a Csörsz utcai sportközpontba. A jövő év első felében rendezik a gyerekeknek szóló „Fitt leszel, ha itt leszel!” sportnapot, májusban pedig a Hegyvidéki Napok keretében különféle sporteseményeket.

Em.