Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Utak_a_Hegyvideken_borito

Kiadvány a hegyvidéki utakról

Szeptemberben jelenik meg az önkormányzat legújabb tematikus kiadványa. Az Utak a Hegyvidéken az elmúlt négy esztendő útfejlesztéseinek bemutatása mellett praktikus információkkal és számos helytörténeti érdekességgel is szolgál, valamint szakemberek segítségével válaszol az utakkal, parkolással, kátyúkkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

Felmérések szerint az egészségügy és az oktatás mellett az utak, illetve a tömegközlekedés állapota érdekli legjobban a közvéleményt. Talán nem véletlenül, hiszen az úthálózatok kialakulása az emberi civilizáció fejlődésének egyik sarkalatos pontja volt. Utakra volt szükség az áruk továbbításához, de ahhoz is, hogy kapcsolatban maradjanak az egymástól távol élő emberek. Az utak tehát nemcsak jelképesen, hanem a valóságban is összekötnek: járjunk autóval vagy gyalogosan, használjunk tömegközlekedési járműveket, utak nélkül nehezen tudnánk boldogulni. Hiába léptünk át a 21. század digitális világába, az utakat ma sem nélkülözhetjük, mert emberi kapcsolataink fenntartásához elengedhetetlen a személyes jelenlét – ehhez pedig jól használható utakra van szükségünk.
A most megjelent kiadvány az utak és a közlekedés szempontjából mutatja be kerületünk múltját, jelenét és jövőjét. Visszanyúlik a kezdetekhez, izgalmas részleteket közöl a hegyvidék utak történetéből. Egyebek között az is kiderül, hogy a Hegyvidék legrégebbi útvonalait, a mai Denevér utat és a Városkúthoz vezető Istenhegyi utat, illetve a Diós árkot nagy valószínűséggel már az őskorban is használták. Szintén számos érdekességet rejt az utcanevekkel foglalkozó fejezet, a legváltozatosabb növény-, állat- és helységnevek mellett például hetven olyan közterület található a kerületben, amelyet konkrét személyről neveztek el.
A kiadvány kiemelten foglalkozik a kommunális adó bevezetése óta megvalósult útfejlesztésekkel, a tervezett beruházásokkal, a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület munkájával, az utakat védő, valamint a felújítások, javítások menetét meghatározó kerületi rendeletekkel. Külön rész számol be a karbantartások, kátyúzások tapasztalatairól, a tömegközlekedés és a köztisztaság helyzetéről, a parkolás szabályozásáról, a kerékpárosokról, valamint a közlekedés biztonságát szolgáló önkormányzati programokról.
Valamennyi fejezet végén interjú olvasható, ezekben szakemberek és civilek nyilatkoznak az adott témakörhöz kapcsolódóan. Megszólal a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület elnöke, az útépítésekért felelős alpolgármester, a kerület útfejlesztési tanácsnoka, a tömegközlekedési ügyekben rendszeresen megnyilatkozó VEKE képviselője, valamint a Hegyvidék rendőrkapitánya. Az emlékezetes, több díjjal kitüntetett ZebraFest kampány arcaként is ismert Schell Judit színművész a hegyvidéki közlekedésről szerzett tapasztalatait, míg Rozsnyai Margit pszichológus a kerékpározással kapcsolatos gondolatait osztja meg az olvasókkal.
Természetesen nem hiányozhatnak a praktikus tanácsok sem, a hasznos telefonszámok és menetrendek mellett kiderül, mi a teendő, ha kátyúba hajtunk, mennyibe kerül egyórai parkolás a kerület különböző pontjain, és milyen kedvezményeket kapnak a hegyvidéki polgárok a várakozási engedélyek kiváltásakor, illetve hova fordulhatunk segítségért, ha régóta nem használt autónk egyik reggel eltűnik megszokott helyéről.

mm.