Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Már csak a rutin hiányzik

Rosszul kezdte élvonalbeli szereplését a TFSE-Hegyvidék SE női labdarúgócsapata. A tizenkettedik kerületi egyesület három vereséggel jelenleg az utolsó helyen szerénykedik az első osztályban, de Dénes András, a klub szakágvezetője tudja, hogy a keret többre hivatott ennél.

Három vereséggel kezdték a bajnokságot, ami némileg meglepő a tavalyi remeklés után. Ekkora a különbség az NB I és az NB II között?

– Elég nagy a szakadék. A férfiaknál is jelentős az eltérés az élvonal és a másodosztály közt, a nőknél pedig ez a különbség még szembetűnőbb. Egyébként, ha azt nézzük, hogy egy kivétellel mely csapatok ellen játszottunk, akkor már nem olyan meglepő a helyezésünk, az újoncoknak általában idő kell ahhoz, hogy fel tudják venni az első osztály ritmusát.

Akkor vegyük sorra! Mi volt az oka a Taksony, a Nagykutas és a Szombathely elleni vereségeknek?

– Szombathelyen van az MTK mellett az egyik legjobb keret az országban, tehát nem meglepő az ott elvesztett meccs, és Taksonyon is jó csapat állt össze. A Nagykutas elleni balszerencsés meccs valóban bosszantó, hiszen kettő egyre kaptunk ki, úgy, hogy a négy-öt kapufánk mellett számos ziccert hibáztunk el. Ezen a találkozón Fortuna a vendégek mellé állt, de nincs ezzel semmi gond: a fociban van ilyen. Így egy másik találkozót kell megnyernünk, hogy elérjük azt a célunkat, amit a szezon előtt kitűztünk magunk elé.

Éspedig?

– Fiatal, tehetséges játékosokból áll a csapatunk. Az átlagéletkor húsz év alatt van, így érthető, hogy első osztályú tapasztalat hiányában van még mit csiszolni. Azonban tavaszra minden bizonnyal felvesszük a ritmust, és akkor más mérkőzéseket játszunk majd. A terv a biztos bennmaradás, azonban ez a keret képes lehet a tíz csapatból akár a hatodik helyen is zárni a szezont.

Igazoltak új játékosokat a tavalyi NB II-es bajnokcsapathoz képest?

– Elsősorban olyan futballisták érkeztek, akikkel hosszabb távon számolhatunk – közülük néhányat már sikerült is beépíteni a csapatba. Nem válogatott játékosokat kerestünk, hanem inkább tehetségeket. Azonban nálunk is szerepelnek olyanok, akik a nemzeti csapatban játszanak, Dénes Dorka az U19-es, míg Bernáth Csilla az U17-es válogatottban.

Ezek szerint minden adott, hogy tavaszra már a tavaly megszokott támadófocit lássuk a hölgyektől.

– Ugyanazt a taktikát az élvonalban nem lehet megvalósítani, ami a másodosztályban sikerre vezetett, ott a keretünk kiemelkedő volt, itt pedig nem az, de természetesen továbbra is a támadófocin alapul a játékunk. Emellett azonban Dörnyei Balázs vezetőedző igyekszik javítani a középpályás-védekezést, valamint a lányokat arra tanítani, hogy keményebben futballozzanak, többet ütközzenek. Jó úton járnak, és amint egy kis tapasztalatot szereznek, az eredmények sem maradnak majd el.

Ck.