Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szakrális Művészetek Hete

„Ti vagytok a föld sója” – ez a mottója az immár negyedik alkalommal útjára induló Szakrális Művészetek Hete programsorozatnak. A Hegyvidék is számos kulturális eseménnyel veszi ki részét a szeptember 17-től 26-ig tartó rendezvényből.

 

Szakralis_muveszetek_hete– Amikor négy évvel ezelőtt az első programokat megszerveztük, az volt a legfőbb célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük azokat a képzőművészeti kincseket, zenei különlegességeket, amelyek alkalmasak lelkünk felemelésére – meséli a Szakrális Művészeti Heteket életre hívó Ars Sacra Alapítvány nevében Baksay Hédi. – Először csak budapesti rendezvényeink voltak, a következő évben már vidékre is eljutottunk, harmadik alkalommal pedig határon túlról is csatlakoztak hozzánk. Reményeink szerint idén is nagyon sok hívő és nem hívő emberhez szólhatunk sok apró esemény és néhány nagy ökumenikus rendezvény segítségével. A múlt emlékei mellett több kortárs művészeti kiállítással és zenei művel is szeretnénk bemutatni az élő szakrális művészetet. Ebben az évben először az égiszünk alatt szeptember 18-án várja a Nyitott Templomok Éjszakája az áhítatra és művészi élményekre vágyókat. Különlegessége az estének, hogy a legtöbb templomban egy időben, este nyolc órakor Bach-muzsika csendül fel.
A teljesség igénye nélkül néhány hegyvidéki program. Bukrán Edit keramikusművész nyitott műhelyében (Kútvölgyi út 76/c) az érdeklődők megleshetik, hogyan készülnek egyebek mellett a karácsonyi szakrális ajándéktárgyak. Elmélkedés vonallal, fonallal című kiállításán a hegyvidéki Kókay Krisztina textilművész a Kapisztrán téri Magdolna-toronyban mutatja be alkotásait. A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep résztvevői idén a „mai szakrális művészet” témáját dolgozták fel, alkotásaiknak jelenleg a MOM-klub, majd szeptember 16-tól a Hegyvidék Galéria (Városmajor utca 16.) ad otthont. A Galéria 12-ben (Hajnóczy József utca 21.) a Szakrális jelképeink című kiállítás várja az érdeklődőket.
Békesség-óhajtás a címe Tallián Marianne és Lázár Balázs színművészek estjének az Istenhegyi Szent László Plébánián (Diana utca 15/a). Itt 45 percnyi válogatás hangzik fel zenei kísérettel, Janus Pannoniustól a kortársakig. Visky János monodrámája, a Júlia a városmajori kistemplomban (Csaba utca 5.) hallható-látható Dér Denisa előadásában szeptember 25-én este.
– „Ti vagytok a föld sója” – adtuk mottóul a programnak a Máté evangéliumából származó idézetet, ami szerintünk kifejezi a Szakrális Művészetek Hete mondanivalóját – összegez Baksay Hédi. – A föld sója, az íze, a sava-borsa annak a teremtett világnak, amely minket körülvesz. Az a feladatunk, hogy a világot egymás számára is élvezhetővé varázsoljuk, és minden jót tartóssá tegyünk.

AI

További részletek a www.szmh.hu oldalon, a rendezvény programfüzetében, valamint lapunk programajánlójában, a Kulturális Örökség Napjainál olvashatók.