Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Szepulo_hegyvideki_oktatasi_intezmenyek1

Szépülő hegyvidéki oktatási intézmények

Jelentős fejlesztéseket hajtott végre a kerületi oktatási intézményekben az önkormányzat. A szokásos nyári karbantartási feladatok elvégzése mellett új játszórészeket alakítottak ki a szeptembertől teljes létszámmal működő Csikó tagóvodában és a Mesevár Óvodában, valamint felújították a Süni Óvoda teljes homlokzatát.

Minden évben igyekszik modernizálni, csinosítani a kerület oktatási intézményeit az önkormányzat. Az értéknövelő beruházásoknak köszönhetően a hegyvidéki bölcsődék, óvodák és iskolák épületei, valamint belső kialakításuk a legszebbek közé tartozik az országban.
Szepulo_hegyvideki_oktatasi_intezmenyek2Az intézményfelújítási program keretében az idén is jelentős fejlesztések zajlottak – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos. Az alpolgármester elmondta, hogy az elmúlt években fokozatosan emelkedő gyermeklétszám miatt ezúttal elsősorban az óvodákra összpontosítottak. Lezárult a férőhelyek bővítésének második üteme, a tavaly átadott Mesevár Óvodában, valamint a Táltos óvoda Lejtő úton működő Csikó tagóvodájában összesen további három óvodai és két játszóházi csoport indítására nyílt lehetőség, de 2011 szeptemberétől még 50 férőhelyet biztosítanak a Mesevár Óvodában.
A nagyobb gyermeklétszámhoz igazodva a Mesevár alsó kertjében homokozókkal és tocsogóval ellátott új játszófelületet alakítottak ki, az uniós szabványoknak megfelelő tizenhárom játszóeszköz alá eséscsillapító gumiborítást tettek. Különválasztották a játszóházi csoportoknak fenntartott területet, ide a bölcsődés korcsoportnak megfelelő játékok kerültek. Befejeződött a tereprendezés is, az automata öntözőrendszer kiépítése mellett a szabadon maradt felületeket befüvesítették, míg az újonnan berendezett csoportszobák felett kicserélték a homlokzatra szerelt nagyméretű napernyőket. Megújultak a burkolatok, a konyhába és a csoportszobák előterében az ÁNTSZ előírásainak megfelelő, könnyen tisztítható felületeket alakítottak ki.
Tovább szépült a kert a tavaly megnyitott Csikó tagóvodában is, ahol a kerületben elsőként különleges fitneszsport-játékokat szereltek fel. Kovács Lajos hangsúlyozta: az új típusú játékszerek legnagyobb előnye, hogy a kisebb területű játszóhelyeken is képesek megfelelően megmozgatni a gyerekeket. A rendhagyó formájú játékok nagy népszerűségnek örvendenek a kicsik körében, akik a többszemélyes eszközökön akár versenyeket is rendezhetnek. Az udvarfejlesztés keretében kiépítették az öntözőrendszert, míg a gyerekek számára ivókutat szereltek fel.
Korábban a nagyobb esőket követően gondot okozott a felgyülemlett csapadék a KIMBI Óvodában. A nyári karbantartás keretében sikerült orvosolni a problémát, az épület előtti burkolat kicserélésével ugyanis a víz elvezetése is megoldódott. Különleges díszítést kapott a Süni Óvoda, ahol a homlokzat teljes felújítása során egy falfestmény is készül. A három homlokzat közül a két díszes falfelületet az eredeti állapotoknak megfelelően állították helyre, míg a toldaléképülethez tartozó homlokzatot kísérletképpen falfestménnyel teszik vidámabbá. A „Süni óvodába megy” című nagyméretű alkotást a Galéria 12 Egyesület egyik művésze készíti, a szükséges anyagokat a Terranova biztosítja.
A Normafa Óvodában alakították ki a kerület nyolcadik sószobáját. A só, valamint a bútorzat beszerzését az óvoda Apró kezek alapítványa vállalta. A végéhez közeledik a Mackós Óvoda rekonstrukciója, hamarosan elkészül a gyerekek épségére őrködő tűzjelző rendszer telepítése. Lezárult a tavaly elkezdett tocsogóprogram, az idei nyáron a Zugligeti Bölcsődében öt, a Krisztinavárosiban három kerti fürdőzőt építettek.
Szepulo_hegyvideki_oktatasi_intezmenyek3Kisebb-nagyobb felújítás valamennyi iskolában történt, az intézmények többségében a tantermek festése és a burkolatok cseréje történt meg. Az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban vizesblokkot alakítottak ki a mozgássérültek számára, valamint rövidesen üzembe helyezik azt a korlátliftet, amelynek segítségével a kerekes székkel közlekedők is elérhetik az épület hátsó traktusában elhelyezett laborokat. A fejlesztés régóta időszerű volt, ugyanis az intézmény évek óta országos vizsga- és érettségi központként működik. Komoly felújítási munkákat végeztek az iskola konyhájában is.
Teljesen felújította az önkormányzat a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium földben vezetett és működésének határára kerülő tűzi vízvezetékrendszerét. A beruházáshoz kapcsolódva az intézmény hozzájárulásával a külső ivóvízhálózatot is modernizálták.
A nyár folyamán az intézmény rangjához és külső megjelenéséhez méltó módon megszépült tanári a Virányos Általános Iskolában, a könyvtár kifestését szeptemberben végzik el. Megújultak a földszinti tantermek, elkészült az ebédlőt és a tornatermet elválasztó mozgatható falelem a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában, a Németvölgyi Általános Iskolában pedig lezárult az ablakok tavaly elkezdett cseréje. A kerületi fenntartású iskolákban az elmúlt esztendőben bevezetett és az idén már két évfolyamot érintő mindennapos testnevelés órák intézményi feltételeinek javítása érdekében fejlesztések történtek a városmajori uszodában. Az első emeleti tornaterem felújításával tovább nőtt a diákok által igénybe vehető sportlehetőségek száma.

MM.