Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Keruleti_ovodas_sakksikerei

Kerületi óvodás sakksikerei

Fodor Kornél még csak szeptemberben megy iskolába, de már a nagyobbak között is szép sikereket ér el a budapesti és országos sakkversenyeken. Az óvodás kisfiú szülei szerint az erős sakktudás a mindennapi életben is kamatoztatható.

Köszönhetően az iskolákban indított különfoglalkozásoknak, illetve a tanterv részét képező sakkóráknak, az utóbbi években fokozatosan nő a sportággal komolyabban foglalkozó gyerekek száma a XII. kerületben. Ezt bizonyítja, hogy a hegyvidéki diákolimpián a sakkbajnokság számít az egyik legnépszerűbbnek: idén az egyéni versenyen 192 kerületi általános és középiskolás ült asztalhoz.
A kerületi csapatok rendre bejutnak az országos diákolimpia döntőjébe, és az egyéni indulók között is többen büszkélkedhetnek kiugró eredményekkel. Hamarosan hozzájuk csatlakozik Fodor Kornél, aki bár még csak óvodás, máris igazi versenyzői erényeket csillogtat. A jelenleg az ELTE óvoda nagycsoportjába járó kisfiú hatéves kora óta a Barcza Gedeon egyesületben hetente egyszer tanulja a sakk fortélyait, január óta pedig komolyabb versenyeken is elindul. A legnagyobb óvodás sakkversenyen az utolsó pillanatban csúszott le a dobogó harmadik fokára, áprilisban a nyolc éven aluliak országos bajnokságán a legjobb óvodásként hatodik lett, a diákolimpián pedig a 7–10 évesek között az előkelő nyolcadik helyet szerezte meg.
Szülei szerint mégsem az eredmény a legfontosabb, hanem az a készségfejlesztés, amit a sakk adhat a gyerekeknek. A játék ugyanis észrevétlenül tanít logikára, rendszerben gondolkodásra és nem utolsósorban türelemre, csupa olyan képességre, aminek minden ember hasznát veszi az életben. Ezért érdemes már kisebb korban komolyan foglalkozni a sakkal, ha pedig valaki sikereket is elér, az csak hab a tortán. Kornélból sem szeretnének mindenáron versenyzőt nevelni. Mint szülei mondják, tízéves korban jön el az a pillanat, amikor dönteni kell az esetleges sakk-karrierről, és akkor sem lesznek szomorúak, ha végül nem lesz belőle nagymester.

(ám.)