Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Csilleberci_Cseperedo_ovoda1

Csillebérci Cseperedő Óvoda - Madárcsicsergés és angoltanulás

A Csillebérci Cseperedő Óvoda egyik ismert programja a „Madárovi”. A foglalkozások a madarakról, fákról, növényekről nyújtanak közvetlen érzékszervi tapasztalatokat, gazdagítják a gyerekek érzelem- és élményvilágát, bővítik természettel kapcsolatos ismereteiket, és hozzájárulnak a gondolkodási műveletek fejlődéséhez. A másik csillebérci jellegzetesség a játékos nyelvtanulás. Szemán Erikát, a Csillebérci Cseperedő Alapítvány óvodájának vezetőjét pedagógiájuk lényegéről és saját módszerű angoltanításáról kérdeztük.

Gan_Menachem_Zsido_Ovoda1

Gán Menáchem Zsidó Óvoda - „Nem gyerekmegőrző vagyunk!”

A Gán Menáchem óvoda célja a lehető legmagasabb színvonalon megadni a lehetőséget minden zsidó gyerek számára, hogy megismerhesse a zsidó hagyományokat és örökséget, s barátságos, biztonságos környezetben fejlődhessen. Az intézmény alapnyelve a magyar, másodikként a hébert és az angolt használják. A vezető, Oberlander Batsheva arról mesélt, miért tartották fontosnak, hogy megnyissák az óvodát.

Happy_Kids_International_Ovoda1

Happy Kids International Óvoda - Külföldiként is itthon

A nemzetközi tantervet követve a Happy Kids International Óvodában a pedagógusok különös figyelmet fordítanak mind a nemzetközi, mind a magyar közösség kultúrájára, szokásaira. A használt társalgási nyelv az angol, de a magasan képzett, angol, illetve angolul anyanyelvi szinten beszélő pedagógusok játékos módszerei révén az angolul nem beszélő gyerekek is nagyon hamar elsajátítják az angol nyelv alapjait. A Happy Kids nevelési elveiről az óvoda vezetőjével, Jones Zsuzsával beszélgettünk.

Pingvin_Nemzetkozi_Ovoda1

Pingvin Nemzetközi Óvoda - Derűs és motiváló légkör

A hagyományos nevelést folytató Pingvin Nemzetközi Óvodában fontos szerep jut a művészeteknek. A gyerekek közvetlen élményt szerezhetnek a zene és a hangszerek világában. A balett, szobaszínházuk meséi pedig tovább színesítik az óvodások mindennapjait. Életükről és az óvodáról Pege Lászlóné óvodavezetővel és munkatársával, Györgyi Istvánnéval beszélgettünk.

Diakok_az_epulo_MOM_Kulturalis_Kozpontban

Diákok az épülő MOM Kulturális Központban

Különleges tanulmányi sétán vehettek részt hegyvidéki iskolások. A Tamási és az Arany egy-egy osztályának tanulói megtekintették a még építés alatt álló MOM Kulturális Központ megújult belső tereit, és megismerhették, hogyan működik majd az intézmény környezetbarát, szennyvízhőt hasznosító fűtési-hűtési rendszere.

Megnyilt_a_Magyar_Zarandokut1

Megnyílt a Magyar Zarándokút

Megnyílt az Esztergomtól Máriagyűdig tartó, hazai szent helyeket érintő, 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokút, amely a XII. kerületet is keresztezi. A Hegyvidéki Önkormányzat egy zarándokszállás kialakításával segíti az országos zarándoklatot.

Tamogatas_vis_major_esetekre

Támogatás vis major esetekre

Az utóbbi években megszaporodó elemi csapások, elsősorban az erős széllel és esőzéssel járó heves viharok rendszeresen megrongálják a kerületi épületeket. Szintén gondot okoz, hogy a gáz alapvezeték cseréjét sok esetben váratlanul, a fűtési szezon elindulásakor írja elő a szolgáltató. Az ilyen előre nem látható helyzetek megoldását az önkormányzat vis major pályázattal segíti.

Kozos_munkaval_meg_szebb_lehet_a_kert

Közös munkával még szebb lehet a kert

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére három évvel ezelőtt indította útjára a Hegyvidéki Önkormányzat a „Tiszta udvar, rendes ház” versenyt. A lakóközösségek idén is megmutathatják, hogyan képesek saját erőből, összefogással még szebbé varázsolni környezetüket.

Batthyany_Laszlo_peldat_mutat

Batthyány László példát mutat

Húsz esztendővel ezelőtt vette fel a Mátyás király úton működő vakok római katolikus gyermekotthona Batthyány László nevét, akinek boldoggá avatási eljárása épp nyolc éve fejeződött be. Ebből az alkalomból ünnepi műsort szervezett az intézmény, amelyen felidézték névadójuk példamutató életét és munkásságát.

Nok_a_politikaban

Nők a politikában

A Zonta Club márciusi klubülésére meghívott vendég két olyan politikusasszony volt, aki a családi és a szakmai életben is kiválóan teljesít. Tavaly ősztől mindketten intenzívebben részt vesznek a politikai életben, és ezzel előrelendítik úgy a nők, a családok, mint az oktatás és a kultúra ügyét.

Dolgoznak_a_kozmucegek

Dolgoznak a közműcégek

A jó idő beköszöntével kerületszerte megkezdődtek a közműépítések. Víz- és gázvezetékcserék miatt áprilisban öt útszakaszon várható forgalomkorlátozás. Az érintett utcákat a munkálatok idején egyirányúvá teszik, a változásokról közlekedési táblák tájékoztatják az autósokat.

Álláskeresők Klubja a munkanélküliekért

Bár országos összehasonlításban a Hegyvidék meglehetősen jó helyzetben van, a munkanélküliek száma itt is folyamatosan nő. Számukra nyújt segítő kezet a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, ahol Nyulas Katalin vezetésével immár több mint másfél évtizede működik az Álláskeresők Klubja.

Uj_kozossegi_ter_fiatalaoknak

Új közösségi tér fiataloknak

Azok a fiatalok, akik tanítás után az utcán, bevásárlóközpontokban keresnek szórakozási lehetőséget, könnyen a bűnelkövetők célpontjává, szenvedélybetegségek rabjává válhatnak. Az ő védelmükben hozott létre az önkormányzat egy ifjúsági centrumot, ahol az érintettek hasznosan tölthetik el szabadidejüket, és befogadó, egymást segítő közösségre találhatnak.

Ceget_alapitottak_a_gyerekek

Céget alapítottak a gyerekek

Sikeresen pályázott a Citibank és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány iskolatámogatási programjához a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Ennek eredményeként az intézményben megkezdődött az alapvető gazdasági ismeretek oktatása, valamint tavaly télen a kerületben elsőként diákvállalkozást indítottak.

A_zugligetiseg_ereje

A „zugligetiség” ereje

Tizenhat éven keresztül vezette a Zugligeti Általános Iskolát Hidegkúthy Antónia. Az idén nyugállományba vonuló igazgató munkáját nemrégiben Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerte el a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete. A díjazottat tanári pályájáról, a gyerekekbe vetett megingathatatlan hitéről és közéleti tevékenységéről kérdeztük.

Irodalomszerető gyerekek

A kerületi általános iskolák felső tagozatosainak szervezett vers- és prózamondó versenyt a Hunniareg Budai Módszertani Központ. Szentpéteri Eszter színművész látta el jó tanácsokkal a tanulókat, és néhány gyakori, de javítható hibára is felhívta a figyelmet.

Gondolatok az egészségmegőrzésről

A testi és lelki egészségmegőrzés volt a központi téma a Hunniareg Budai Módszertani Központ által rendezett legutóbbi Szülői Fórumon. Mint elhangzott, alapvető fontosságú az optimista beállítottság, ami fokozza a teljesítményt.

Keruleti_ovodas_sakksikerei

Kerületi óvodás sakksikerei

Fodor Kornél még csak szeptemberben megy iskolába, de már a nagyobbak között is szép sikereket ér el a budapesti és országos sakkversenyeken. Az óvodás kisfiú szülei szerint az erős sakktudás a mindennapi életben is kamatoztatható.

Veletlenek_es_kenyszerpalyak

Véletlenek és kényszerpályák

Vadonatúj programsorozattal bővítette kínálatát az Ugocsa utcai könyvtár. A Kemény Andrással közösen elindított Ugocsa 10 – Könyvbarát klub baráti beszélgetéseken mutatja be a meghívott vendégeket. Elsőként Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Hegyvidék díszpolgára mesélt gyermekkoráról és a kultúrához, könyvekhez fűződő viszonyáról.

Let_es_nemlet_osszefonodasa

Lét és nemlét összefonódása

Lenyűgöző hangulatú kiállítás látható a Hegyvidék Galériában. Győrffy Sándor festő- és grafikusművész Villanások című tárlata a kifinomult színek világával fogadja látogatóit. A tárlatot megnyitó Lóska László művészettörténész szerint Győrffy alkotásait már nem a korábbi ironikus és kritikus hangvétel jellemzi, hanem a látványra, érzésekre, ritmusra alapuló hangulat.

Magyar_Orokseg_dijas_lett_az_Auguszt_csalad_cukraszmuveszete1

Magyar Örökség-díjas lett Auguszték cukrászművészete

A Magyar Örökség-díj azoknak adható, akik tevékenységükkel hozzájárultak a kultúra, gazdaság, sport vagy tudomány révén a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez. Ezek együttesen alkotják a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumát. E tavasztól az Auguszt család is e „múzeumot” gazdagítja, miként oklevelükön áll: „az 1870 óta működő Auguszt család cukrászművészete magyar örökség”. Egyebek mellett erről beszélgettünk a cukrászdinasztia két mai tagjával, Auguszt Olgával és lányával, Augusztával.

Ír és csángó dallamok, jazzel elegyítve

Szent Patrik napjának hangulatát hozta a Hegyvidékre az Eclectica együttes. A jazzes, rockos világzenét játszó zenekar, valamint a vendégzenészként fellépő Paddy McMullan énekes-gitáros és az After Cryingból is ismert Torma Ferenc élvezetes koncerttel örvendeztette meg az ír muzsika kedvelőit.

Százötven éves a Déli pályaudvar

Százötven évvel ezelőtt nyitották meg a Buda–Kanizsa vasútvonalat, ekkor gördült ki az első személyszállító vonat a mai Déli pályaudvar elődjének számító Buda állomásról. Az egykori indóház a második világháború pusztításai és a későbbi átépítések miatt teljesen eltűnt, egyedül a régi felvételi épületet díszítő koronás szárnyaskereket mentették meg az utókornak.

Stíriai metélt és egyéb jóságok

Tavaszi fáradtság ide, vitaminok oda, néha jólesik "bűnbe esni" egy kis édesség elfogyasztásával. Aki pedig húsra vágyik, annak továbbra is a halat ajánljuk leginkább.

Vitaminokkal a tavaszi fáradtság ellen

Nehezen tavaszodott ki az idén, energiáink, vitamintartalékaink a végét járják. Ha nem figyelünk oda az étkezésünkre, hamar jelentkezhetnek a tavaszi fáradtság tünetei. Az a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk.

Stresszkezeles_a_Peto_Intezetben

Stresszkezelés a Pető Intézetben

Megterhelő munkát végeznek a Pető Intézet mozgássérültekkel foglalkozó munkatársai, ám testi-lelki gondjaik enyhítésével szervezett keretek között eddig senki nem foglalkozott. Egy uniós pályázat segítségével most már relaxációs tréningekre, egészségmegőrzést szolgáló sportfoglalkozásokra is járhatnak az alkalmazottak.

Sarkanyfa_a_szobaban

Sárkányfa a szobában

A sárkányfa, vagy közismert nevén dracéna valóban lehet hétfejű, hiszen a visszavágott törzs gazdagon elágazhat. De a fejek számától függetlenül a csoport tagjai ellenálló és változatos megjelenésű levéldísznövények, amelyek magányosan vagy együtt is tartós díszei lehetnek a lakásnak.

Sportszakmai_kituntetes_a_Hegyvideki_Fittparade_megalmodojanak

Sportszakmai kitüntetés a Hegyvidéki Fitparádé megálmodójának

Több mint tizenötezer látogató, ezerkétszáz sportoló, több tucat sport-, szabadidő- és egészségmegőrző program: röviden így lehetne számokban összefoglalni a tavalyi Hegyvidéki Fitparádé eredményeit. Az immár évek óta zajos közönségsikert arató multisport-fesztivált megálmodó és a kezdetek óta szervező Buranits Ildikót nemrégiben az „Év promotere” díjjal tüntették ki a Képes Sport Gálán.

Uj_hegyvideki_sportszabalyozas

Új hegyvidéki sportszabályozás

Elfogadta a képviselő-testület a Hegyvidéki Önkormányzat sportfeladatairól és a helyi sporttevékenység támogatásáról szóló új rendeletet. A szabályozás kiemelten foglalkozik a tömeg- és diáksporttal, egyúttal megteremti a lehetőségét annak, hogy az önkormányzat részt vegyen a sportcélú kormányzati pályázatokon.