Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Megnyilt_a_Magyar_Zarandokut1

Megnyílt a Magyar Zarándokút

Megnyílt az Esztergomtól Máriagyűdig tartó, hazai szent helyeket érintő, 420 kilométer hosszú Magyar Zarándokút, amely a XII. kerületet is keresztezi. A Hegyvidéki Önkormányzat egy zarándokszállás kialakításával segíti az országos zarándoklatot.

A spanyolországi El Camino mintájára létrejött az esztergomi bazilikától Máriagyűdig vezető Magyar Zarándokút, amely különleges, szent helyekre vezeti el a zarándokokat. A kezdeményezők, a Magyar Zarándokút Egyesület szervezői szerint az út bejárása arra ad lehetőséget, hogy szakítani tudjunk mindennapjaink nehézségeivel, elfeledhessük a hétköznapok problémáit, kicsit távolabbról szemléljük saját életünket, és közelebb kerüljünk ahhoz, amit keresünk – találjuk meg saját utunkat, életcélunkat, hivatásunkat, társunkat, boldogságunkat, Istent. Noha az út a különböző embereknek mást és mást jelenthet, a szervezők hisznek abban, hogy morális és mentális „tisztító, rendező hatása” lesz a zarándoklatoknak.
A Magyar Zarándokút működtetéséhez szükséges szálláshálózat kialakítását számos érintett település támogatta. Ezek tavaly novemberben önkormányzati társulást alakítottak a feladatok koordinálására. A társulás egyik alelnöke Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel együtt a március 31-én Esztergomból elinduló első zarándokmenethez is csatlakozott.
– Nehéz út volt az Esztergom és Dobogókő közötti kezdőszakasz, de megérte a fáradságot, gyönyörű helyeken jártunk – idézte fel élményeit az alpolgármester, aki lapunknak elmondta: bejárta a XII. kerületi etapot is, amely a többi között az Anna-réti Szent Anna-kápolnát és a farkasvölgyi Úti Madonna-kápolnát, valamint Márton Áron püspök szobrát érinti.
A Hegyvidék is biztosít szállást a zarándokoknak – folytatta Fonti Krisztina. Ideiglenes jelleggel az Istenhegyi Szent László Plébánián szállhatnak meg, de a Mátyás király úton a Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában már készül egy 28 férőhelyes zarándokszállás, amely jelképes összegért, ugyanakkor egyszerű, puritán körülményekkel – hálóteremmel, ágynemű nélküli emeletes ágyakkal, közös zuhanyzóval – várja majd május végétől az utazókat.
A budapesti zarándokok önkéntes segítője, Szabó-Kalmár Éva elmondta, hogy a zarándokszállásokra, ahol egy éjszaka díja kétezer forint körül van, a férőhelyek korlátozott száma miatt mindenhol előzetesen kell bejelentkezni. Amennyiben ezekben nincs hely, vagy valaki komfortosabb körülményekre vágyik, akkor más – igaz, az előbbi lehetőségnél költségesebb – magánszállásokat tudnak ajánlani.
A zarándokszállások igénybevételéhez úgynevezett zarándokútlevelet kell kiváltani, amelyet Esztergomban, Dabason, Kalocsán, valamint itt, a Hegyvidéken lehet beszerezni. Az iratba a különböző szakaszok állomásain kaphatunk igazoló pecsétet arról, hogy egy-egy távot teljesítettünk. Aki a 420 kilométeres útból legalább 100 kilométert igazolhatóan végiggyalogol, zarándok-oklevelet kérhet – ugyanúgy, mint Spanyolországban.Megnyilt_a_Magyar_Zarandokut2

A Magyar Zarándokút mentén jelenleg igénybe vehető zarándokszállások helyszínei: Esztergom, Dobogókő, Pilisszentiván, Budapest XII. kerület, Fajsz, Szekszárd, Ófalu, Mecseknádasd, Püspökszentlászló, Pécsvárad, Pécs, Máriagyűd. Részletes információ az útszakaszokról, szállásokról és a zarándokokat segítő helyi kapcsolattartókról a www.magyarzarandokut.hu oldalon található.

 

z.