Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Új, környezetbarát kátyúzási technológia

A meleg, száraz idő beköszöntével megkezdődhetett a kerületi úthálózat hibáinak kijavítása. A hosszú tél alaposan megviselte a burkolatokat, jó hír ugyanakkor, hogy a tavalyi kátyúzások döntő többsége kitartott, az utóbbi években felújított utakon pedig nem figyelhető meg roncsolódás. A repedések, gödrök szakszerű eltüntetéséhez nemrégiben egy környezetbarát eljárást is kipróbált az önkormányzat.
Először a közlekedés biztonságát közvetlenül veszélyeztető úthibákat javítják ki, már befejeződött a kátyúzás a Rácz Aladár úton a Melinda út és a Mindszenty József tér között, a Zugligeti, a Béla király, a Városkúti és a Remete úton, az Agárdi úton és a György Aladár utcában, valamint a Németvölgyi úton a Bürök utca és a temető közötti szakaszon. Ezeket a kátyúkat a gödör körbevágását követően még a hagyományos módon, meleg aszfalttal tömték be, a jövőben azonban a kerületben eddig nem alkalmazott technológiák megjelenése is elképzelhető.
Ilyen az az inframelegítős eljárás, amelyet nemrégiben a Virányos úton munka közben tesztelt az önkormányzat. Ennek lényege, hogy az úthiba környezetét egy nagy teljesítményű fűtőberendezéssel 140 fokra melegítik, majd a fellazult szerkezetű kátyút lapáttal alakítják. Ezt követően a még forró hasadékba beleöntik az új aszfaltot, amely gyakorlatilag összeolvad a környező kopóréteggel. Nincs tehát szükség a környéken élőket leginkább zavaró burkolatvágásra, ráadásul illesztési hézag sem keletkezik, amelyen keresztül a télen beszivárgó víz kikezdhetné a javítóanyagot. További előny, hogy a technológia környezetbarát, hiszen a szokásosnál lényegesen kevesebb friss aszfaltot igényel.

(m.)