Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Ceget_alapitottak_a_gyerekek

Céget alapítottak a gyerekek

Sikeresen pályázott a Citibank és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány iskolatámogatási programjához a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Ennek eredményeként az intézményben megkezdődött az alapvető gazdasági ismeretek oktatása, valamint tavaly télen a kerületben elsőként diákvállalkozást indítottak.

Két éve csatlakozott a Citibank és a Junior Achievement Magyarország (JAM) közösen kiírt iskolatámogatási felhívásához a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Az intézmény két szakterületen adott be sikeres pályázatot: alapvető gazdasági ismeretek oktatásához szükséges elektronikus taneszközcsomagot nyert, valamint részt vehet a JAM diákvállalkozás-programjában.
A tavaly októberben létrehozott cég munkáját mentorként felügyelő Bar Éva lapunknak elmondta, hogy a „Kéz ­– Művész Kft.” kereskedelmi tevékenységet folytat, a gyerekek így testközelből tanulják meg egy üzleti vállalkozás működtetésének fortélyait. Nyitrai Eszter tanárnő irányításával saját tervezésű kézműves ajándéktárgyakat – például különleges, dekupázs technikával készített díszpárnákat – árulnak, a vevőknek úgynevezett szigorú számadási nyugtát állítanak ki. Ez azért fontos, mert a pályázat kiírója magára vállalta a pénzügyi feladatokat, így a gyerekek egymás között eloszthatják a megtermelt hasznot a vállalkozás május végi megszüntetésekor.
A bevételek pedig szépen gyarapodnak, az eltelt fél év alatt több vásáron is részt vett a cég, a Junior Achievement Magyarország Alapítvány által szervezett országos vásáron a Lurdy Házban tavaly decemberben a legszebb standnak járó díjat is megszerezte. Bar Éva hozzátette: a gyerekek hamar rádöbbentek, hogy egyáltalán nem könnyű a feladat, tudomásul kellett venniük, hogy csak megfelelő minőségben előállított áruk forgalmazásával érhetnek el sikert. Ehhez komoly szemléletváltásra volt szükség, ami erős motivációként is működik, hiszen a diákok a saját nyári zsebpénzükért dolgoznak. A forgalom növelése érdekében az iskolai árusítás mellett igyekeznek minél több vásárra eljutni, terveik szerint ismét megméretik magukat a JAM következő országos találkozóján.

A tanulók eddigi munkái megtekinthetők a vállalkozás honlapján: www.kezmuvesz.segyak.com.

mm.