Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Elszaporodtak_a_darazsak

Elszaporodtak a darazsak

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos arra figyelmeztet: ha a darázscsípés miatt légszomj alakul ki, vagy az arc megduzzad, azonnal hívjuk a mentőket!

A Pilisben és a Budai-hegységben a hetek óta tartó kánikulában meglepően nagy számban találkozhatunk a nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy szinte naponta előfordul darázscsípés az erdei munkások körében, egyik dolgozójuk emiatt kórházba került. A kirándulóktól is számos jelzést kaptak, hogy a szokásosnál jóval több a darázs az erdőkben.
Lomniczi Gergely szerint a darázscsípés, ami egyeseknél akár súlyos allergiás reakciókat is kiválthat, kellő elővigyázatossággal legtöbbször elkerülhető. A szóvivő azt tanácsolja, hogy a mostani veszélyes időszakban – ami az időjárás hűvösebbre fordulásáig, illetve csapadékosabbá válásáig tart – csak a kijelölt turistautakon közlekedjünk, ahol nem bolygatjuk a növényzetet, így a darazsakat sem. Kutyát se engedjünk az erdő sűrűjébe, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy kedvencünk egy fészekalja darázzsal tér vissza.
Kirándulásaink során nem tanácsos nyúlkálni a fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (sorompó), hiszen a darazsak szívesen építik fészküket ezekre a helyekre. Magaslesekre se másszunk fel, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsük meg! Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, ám egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, így nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént.
Amikor az erdőben letelepszünk a földre, mindenképpen vizsgáljuk meg, hogy a fűben, földi üregben nincsenek-e darazsak. Ha meg is jelenik egy-egy a közelben, őrizzük meg nyugalmunkat, a hadonászás ugyanis csak ingerli az állatokat. Lehetőség szerint ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszuk el szendvicsünket. Mindig tartsunk magunknál vizet, egyrészt a folyadék-utánpótlás miatt, másrészt azzal hűthető az esetleges darázscsípés helye, ami gátolhatja a duzzanat kialakulását. Erre a célra szintén jól használható a kis hűtőtáskában magunkkal vitt zselés jégakku.
Az erdészet szóvivője javasolja, hogy lehetőleg ne egyedül menjünk kirándulni, és mindig legyen mobiltelefon a táskánkban, ha segítséget kell hívni. Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza őszre a kirándulását, vagy tartson magánál olyan, orvos által ajánlott szert, amellyel megelőzhetők a súlyos allergiás reakciók.
"Akinél a darázscsípés váltott már ki korábban, akár gyermekkorban veszélyes allergiás reakciót, anafilaxiás sokkot, mindenképpen forduljon allergológushoz, mert a szakorvos javaslatára kiváltható a csípés esetére kifejlesztett injekció" – hívta fel a figyelmet dr. Komáromi Zoltán kerületi háziorvos. Szerinte súlyos helyzetek azoknál is előfordulhatnak, akik nem allergiásak a darázscsípésre. Ha ugyanis a szúrás a nyálkahártyát éri (például azért, mert véletlenül lenyelünk egy darazsat), könnyen elzáródhatnak a légutak. Amennyiben a csípést légszomj követi, vagy az arc nagyon megduzzad a szem, száj körül, azonnal hívni kell a mentőket a 104-es hívószámon.
Amikor végtagot ér a csípés, a reakció többféleképpen csökkenthető. A méreg terjedése megakadályozható úgy, hogy azt a csípés helyén megpróbáljuk kiszívni, vagy egy széles övvel leszorítjuk a megszúrt kezet, illetve lábat. A jég használata is praktikus, mert összehúzza az ereket, így a méreganyag kevésbé tud bejutni a vérkeringésbe.
Mivel a darazsak nemcsak az erdőkben, hanem a kertekben, házakban is szívesen megtelepednek, Komáromi Zoltán szerint otthon sem árt az óvatosság. Fészkük eltávolítása korántsem veszélytelen feladat, ezért annak ártalmatlanítására érdemes méhész szakembert hívni.

z.