Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Szovetseg_a_tarsashazakkal

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

A Böszörményi út 4. alatti társasház 2006-ban csatlakozott a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszövetkezetekkel” elnevezésű önkormányzati programhoz. A Horthy-udvar szélső épülete közel ötmillió forintot nyert el az öt évre szóló felújítási pályázaton.
Az első évben az alapok megerősítése mellett az évtizedek során kialakult repedéseket tüntették el, valamint kijavították a lábazat hibáit – mesélte Nemeskürty Tamás közös képviselő. Ezt követte a régóta jelentkező vizesedés megszüntetése, a csapadékvíz elvezetésének végleges megoldása, illetve a földszinten a vízvezeték-hálózat teljes cseréje. A harmadik esztendőben a tető, a kémények, az ereszek és a kéményjárdák cseréje következett. Elkészült a muzeális értékű lift eredeti állapotában történő helyreállítása: a közel hatmillió forintos beruházás keretében a felvonó új liftszekrényt és modern elektronikus vezérlést kapott. Tavaly befejeződött az utcai főhomlokzat renoválása, a munkálatok során a hiányzó épületdíszeket is pótolták.
Nemeskürty Tamás szerint a társasház megújulása az önkormányzat segítségén túl elsősorban a lakók összefogásának köszönhető. A közösség megértette, hogy az épület karbantartása és fejlesztése közös érdek, hiszen ezzel a lakások értéke is növekszik. Éppen ezért a lakók szeretnének részt venni a következő szövetségi pályázaton is, terveik között szerepel a gáz alapvezeték, a felszálló vízcsövek és az oldalhomlokzatok felújítása.

Em.