Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Vermentot_kapott_a_Janos_korhaz

Vérmentőt kapott a János kórház

A legnagyobb vérhiányban nyújthat pótolhatatlan segítséget az a vérmentő készülék, amelyet a napokban kapott a Szent János Kórház. A hat és fél millió forint értékű berendezés elsősorban azért nélkülözhetetlen, mert a beteg vagy sérült a műtét során vesztett saját vérét kapja vissza mosott-koncentrált formában.

„Az akut, nagy balesetek és a tervezett műtétek során nélkülözhetetlen a készülék” – mondta a vérmentő adományozásáról tartott sajtótájékoztatón Detre Zoltán főorvos, a János kórház traumatológiai osztályának vezetője. Különösen az éjszakánként jelentkező vérhiány idején, netán azoknál, akik egészségügyi vagy akár vallási okokból nem kaphatnak, illetve fogadhatnak el idegen vért, valóban életmentő a berendezés. A főorvos szavait kiegészítve a kórház főigazgatója, Pintérné Gönczi Ágnes azt is hozzátette: a beszerzés költségeitől mentesülő intézmény az adományozás révén megtakarított összeget a gyógyítás egyéb területén tudja felhasználni.
Az új gépet a műtétek során – kölcsönképpen – már évek óta sikeresen alkalmazta a Szent János Kórház. Az úgynevezett vérmentő autotranszfúziós készüléket a kórház traumatológiai osztályán helyezték el, de az intézmény valamennyi egységében felhasználhatják – irodai fénymásolóval azonos mérete miatt ez különösen könnyen megoldható. A hazánkban több helyen sikeresen alkalmazott készülék a legkülönfélébb műtétek esetében bizonyult már rendkívül hasznosnak, így például nagy vérvesztéssel járó hasi műtétek, csípő- és térdprotézis-operációk során. Az, hogy a gép tartósan a kórházban van, lehetővé teszi használatát akut, azonnali beavatkozást igénylő esetekben is, nem csak a tervezett műtéteknél, és ez nagy előrelépés.
Számos érv szól ma az allogén, azaz más személytől származó vér felhasználása ellen, a többi között a beteg ellenanyaghiánya, a különböző negatív utóhatások, a fertőzésveszély, a ritka vércsoport, a véralvadásos előzmény, valamint a sokat emlegetett vérhiány. Ezekből adódóan az alkalmazási terület legnagyobb előnye a beteg saját vérének biztonsága! A gép működtetése könnyen megtanulható – hangzott el a tájékoztatón –, a készülék a területen jelenleg elérhető legmodernebb technikát jelenti, gyorsan, szinte azonnal visszaadható módon tisztítja meg a beteg vérét.
Az átadott gép értéke 6,5 millió forint, amit a Test-Vér Egészségpénztár finanszírozott. A felhasználáshoz szükséges egyszer használatos szett árát az OEP csak speciális esetekben állja, így azok a betegek, akik nem tagjai ennek az egészségpénztárnak, külön díj megfizetése mellett vehetik igénybe – amennyiben azt az orvosok is szükségesnek látják.

(Antal)