Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„A zene az kell...”

A Solti György Zeneiskola ismét Pápa városában tartotta nyári zenei táborát. A táborzáró koncerten a Valahol Európában című musical egy részletét is előadták, a nagyszabású produkcióban összesen hetvenhárman léptek fel.

Harmadik alkalommal adott otthont a Pápai Református Gimnázium Leánykollégiuma a XII. kerületi zeneiskolásoknak, hogy egy héten keresztül a közös muzsikálásnak éljenek. A hatvan táborlakó közül a legfiatalabb 8 éves volt, a legidősebb elmúlt 20 is. A közös zenekari muzsikálás során azonban ezt a különbséget nem lehetett észrevenni, hiszen a zenetábor lelkes tanárai személyre szabottan készítették el a megtanulandó szólamokat, figyelembe véve az életkori sajátosságokat és a tudásszintet is. Idén a tábor zenei életében a két éve működő ütő tanszak is megjelent, amely hangzásával színesítette a műsort, valamint lehetőséget adott népszerű musicalszámok megszólaltatására is – a gyerekek nagy örömére.
A szigorú napirend része volt – a szobaszemle és a reggeli torna után – a délelőttönkénti négyórás felkészülés a táborzáró koncertre, míg a délután szabadidős programokkal telt. A fiatalok strandoltak a pápai Várkertfürdő élménymedencéiben, számháborúztak az Esterházy-várkertben, interaktív tárlatvezetésen vettek részt a felújítás alatt álló, gyönyörű Esterházy-kastélyban, valamint készültek a Ki mit tud?-ra.
Ez utóbbi igen sok meglepetést tartogatott. A résztvevők kifejezetten szellemes számokat mutattak be, és kiderült, hogy a fuvolista kezében is jól áll a hegedű… A zenetanárok meglepetéssel készültek, kórusuk nagy sikert aratott a gyerekek körében. Az esti egyéni és csoportos szólampróbák után a foci, a moldvai, majd reneszánsz táncház, valamint a különböző kézműves-foglalkozások jelentették a kikapcsolódást.
Kocsisné Dióssy Krisztina, a Solti György Zeneiskola igazgatója elmondta: a táborzáró koncert az egyheti szívós és kitartó munka megkoronázása volt, melynek során olyan feladatokat is megtanultak a gyerekek – a többi között a cselló pörgetését –, ami a zenéből színpadi látványt varázsolt. A műsorszámok közül kiemelkedett a Valahol Európában című musicalből előadott részlet. „A zene az kell, mert körülölel…” – énekelte a musical közismert dalszövegét a táborban formálódott kórus zenekari kísérettel. Összesen hetvenhárman vettek részt a produkcióban. Szinte valamennyi növendék hozzátartozója leutazott erre a felejthetetlen eseményre, így a diákok hálás közönség előtt szerepelhettek.
Az igazgatónő szerint a programok eredménye, hogy az eleinte még egymásnak ismeretlenek között mély barátságok szövődtek. Mint fogalmazott, a Solti György Zeneiskola tábora ezúttal is bebizonyította, hogy a muzsikálás nem magányos tevékenység, az egy hét együttlét alatt a kerületi gyerekek megtapasztalhatták a zene, a zenekari munka közösségformáló erejét.

z.