Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Napelemek_az_ovoda_tetejen

Napelemek az óvoda tetején

Megkezdődött a napelemek telepítésének előkészítése a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületében. Magyarország második legnagyobb teljesítményű, úgynevezett fotovoltaikus rendszere a két intézmény áramfelhasználásának 97 százalékát fedezi.

A Hegyvidéken épül Magyarország második legnagyobb napenergia-erőműve. A Zugliget Óvodának és a Zugligeti Bölcsődének otthont adó épületegyüttes tetejére az összköltség hatvan százalékát kitevő uniós támogatás felhasználásával egy ötven kilowattos fotovoltaikus rendszert telepítenek. A teljesen környezetbarát technológiának köszönhetően a két intézmény éves áramszámlája várhatóan 2,7 millió forinttal csökken.
A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy 227 polikristályos napelemmodul termeli meg a bölcsőde és óvoda energiaszükségletének 97 százalékát, mintegy 60 ezer kWh-t. Napos időben a rendszer által megtermelt energiamennyiség-felesleget betáplálják az ELMŰ elektromos rendszerébe, az így átadott villanyáramot sötétedés után, illetve a téli időszakban tulajdonképpen visszakapja a két intézmény. A fejlesztés célja a költségmegtakarítás mellett a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése, ami együtt jár a fosszilis energiahordozók használatának visszaszorításával. A környezeti terhelést csökkentő napelemekkel az előzetes számítások szerint a Hegyvidéken évente ötvenhat tonnával lesz kisebb a szén-dioxid-kibocsátás, ami a rendszer teljes tervezett élettartamára vetítve eléri a 2500 tonnát.
A beruházás tervezésekor kiemelt szempont volt a szemléletformálás, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése a kerületi polgárok körében. Olyan beruházás valósul meg a kerületben, amely minden bizonnyal azok figyelmét is ráirányítja a környezetvédelem fontosságára, akik egyébként kevesebb figyelmet fordítanak az energiatakarékos megoldások, illetve a megújuló energiák otthoni alkalmazására.

(mm.)

A KMOP-3.3.3-09-2010-0016 pályázati projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a munkálatok befejezése 2011. második negyedévében várható.