Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Százhuszonöt éve nyílt meg a Mayer Ferenc Fiúárvaház

Pest első árvaháza, a Josephinum 1843-ban létesült a József nádor felgyógyulásának örömére létrehozott alapítványból. Itt mintegy 180 árváról gondoskodtak, vállalva iskoláztatásuk költségeit is. Hasonló intézetet képzelt el Mayer Ferenc tábornok, aki 1853-as végrendeletében jelentős összeget különített el egy budai fiúárvaház megalapítására és működtetésére. A közjogi, politikai viszonyok azonban nem kedveztek a kezdeményezésnek. A hagyatékot Buda városa kezelte, és csak a székesfőváros megalakulása után tértek vissza az árvaház létesítésének tervéhez, amely 125 esztendeje valósult meg.

Finom fánkok farsangra

Már Csokonai Vitéz Mihály a Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon vitézi versezetében felidézi a hajdani farsangi bálok vidám hangulatát, nem csekély iróniával a pártában maradtakról. Ebben olvashatunk egyebek között a kráfliról, azaz a Krapfenről is, ami németül farsangi fánkot jelent. Mint annyi más édességet, ezt is az osztrák-német konyhából lestük el. Szenteljenek e munkás, ám annál finomabb csemegének egy borongós téli vasárnapot, meglátják, érdemes bíbelődni vele! A klasszikus farsangi fánk mellé két másik változatot ajánlunk az új ízek kedvéért.

Kézműves Magyar Ízek Vására

Sokan sokféleképpen próbálták már népszerűsíteni a magyar termékeket és ízeket, de akkora érdeklődés, mint a közelmúltban megrendezett Kézműves Magyar Ízek vásárát, valószínűleg kevés kísérte. A rendezvény három napja alatt időről időre érdeklődők tömege sereglett össze a Millenáris Parkban megtartott vásáron, és ez bízvást azt mutatja, hogy talán még soha ekkora igény nem mutatkozott a biztos forrásból, hazai munkaerő által megtermelt vagy előállított magyar élelmiszerekre. S bár a rendezvény nem a Hegyvidéken, csupán annak peremén zajlott, hosszú távú jelentősége jóval túlmutat nemcsak a kerület vagy a város, de még az ország határain is, ezért tartjuk fontosnak, hogy olvasóinknak beszámoljunk a kezdeményezésről.

Keserű kilátások

A cukorbetegeket érintő szív- és érbetegségek megelőzéséről esett szó a Hegyvidéki Egészségklubban. Az előadásból kiderült, hogy a legkönnyebben megelőzhető rizikófaktor az elhízás.

Piros Orr: csodaszerük a nevetés

Jótékonysági rendezvényre készült fotókból nyílt kiállítás a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány szervezésében a Szent János Kórház gyermekosztályán. A három fiatal művész, Lakner Kinga, Boczkó Tamás és Vincze Tamás tárlata ezentúl az osztály folyosóját színesíti majd.

Sikeresek a szűrőszombatok

Minden előzetes várakozást felülmúl a tavaly szeptemberben elindított Hegyvidéki Prevenciós Szűrőszombatok népszerűsége. Az alkalmanként egy-egy gyakori betegségtípushoz, illetve tünetegyütteshez kapcsolódó vizsgálatokon a kerületi polgárok előzetes bejelentkezés alapján, ingyenesen és sorban állás nélkül vehetnek részt.

Kambodzsa messze van – mégis közel

Harmadik alkalommal csatlakozott hazánk a Pampers és az UNICEF „1 csomag = 1 védőoltás” elnevezésű kampányához. Ennek lényege, egy csomag termék megvásárlásából egy vakcina ára az UNICEF-hez jut el, a befolyt összegekből beszerzett védőoltások a kambodzsai tetanuszellenes küzdelmet támogatják – hangzott el a január végi sajtótájékoztatón a Városmajorban.

Az év fája a tiszafa

A hazai erdőtársulásokban leginkább ritka elegyfaként előforduló, de dísznövényként is ismert tiszafát választotta 2011-ben az év fájának az Országos Erdészeti Egyesület. Az örökzöld a hegyvidéki parkoknak, kerteknek is érdekes színfoltja, különösen ősz elején, amikor kifejlődnek élénkpiros, bogyóra emlékeztető magköpenyei.

A kávézacc hasznai

Furcsa, szokatlan a cím, holott pontosan fedi a tartalmat, ami következik. A kávézacc nem tartozik az átlagos szobakertész kelléktárába, pedig sokrétűen használható anyag, amelynek nem a kukában van a helye.

Vackor és Móric korai tavaszt jósolt

Hagyomány ide, tudomány oda, február első hétvégéjén kíváncsi városlakók százai látogattak el a Budakeszi Vadasparkba, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, vajon a „legilletékesebbek”, Vackor és Móric, a két barnamedve jelezték-e már a tavasz közeledtét. Közben tucatnyi meglepetés, újdonság várta a látogatókat.

Facebook-logo

Facebookon a Hegyvidék

A facebookon létrejött a „Hegyvidék – több, mint kerület” csoport, ahol hasznos információkat és programjavaslatokat találhatnak az érdeklődők. Kérjük, csatlakozzon!

Fitt leszel, ha itt leszel

Február 20-án, vasárnap 9 órától rendezik a Sportmax Hegyvidékben a III. Hegyvidéki "Fitt leszel, ha itt leszel" elnevezésű sportrendezvényt. A programokkal párhuzamosan játszóház várja a gyermekeket, a sportversenyek után fellép a 4 for Dance. A kísérő szülők és vendégek az uszodát a verseny napján térítésmentesen használhatják.

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítás támogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

A Budai Középiskola a jövő században járt

A gimnázium és a szakközépiskola 2004-es összevonása óta a Budai Középiskola évről évre megrendezi diákjainak, diákjaival a Budai Estet. A program egyszerre jelent tehetséggondozást és önfeledt kikapcsolódást. Az idei rendezvényen a „jövő századba” is ellátogattunk.

Uj_orszagos_onkormanyzati_portal

Új országos önkormányzati portál

Uniós támogatással egyedülálló MikroKam robotkamera-rendszert fejlesztett ki egy önkormányzati döntéshozatalt támogató rendszerek telepítésével foglalkozó cég. A teljes egészében magyar hátterű technológiával lehetővé vált a rendszerhez csatlakozó önkormányzatok testületi üléseinek online és televíziós közvetítése, valamint rögzítés utáni közzététele.

Minden, amit az iskolai beiratkozásról tudni kell

Szülői fórumra invitálta az iskolaválasztás előtt álló családokat a Hegyvidéki Önkormányzat és a Hunniareg Budai Módszertani Központ. A Városmajori Gimnáziumban megrendezett hagyományos Iskolakóstolgatón a szülők személyesen találkozhattak a kerületi általános iskolák vezetőivel, illetve a szeptemberben induló első évfolyamok leendő osztályfőnökeivel és a kicsiket tanító pedagógusokkal. Mindemellett a fórumon hasznos tanácsok hangzottak el az iskolaérettséggel, valamint az áprilisi beiratkozással kapcsolatban.

Tornaszoba rekordidő alatt

Az országban elsőként a Hegyvidéken indult el az általános iskolák alsó tagozatosait megmozgató mindennapos testnevelés program. A tantervbe illesztett órák megtartásának tárgyi feltételeit folyamatos fejlesztésekkel igyekszik biztosítani az önkormányzat. Január végén a Virányos Általános Iskolában adtak át egy új tornaszobát.

Szórakozva is lehet tanulni

Tíz-tíz korszerű hordozható számítógépet kapott tesztelésre a Németvölgyi, valamint a Kós Károly iskola. A gépeken az alsó tagozatosok számára kifejlesztett oktatási segédanyagok találhatók, amelyekkel szórakozva tanulhatnak a gyerekek.

Jokais_diaknak_es_tanarnak_lenni_rang

„Jókais diáknak és tanárnak lenni rang”

Magas állami kitüntetést adományozott Réthelyi Miklós miniszter és Hoffmann Rózsa államtitkár Hellnerné Nádor Ildikónak. A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola igazgatója a gyermekek harmonikus személyiségformálásában végzett kiemelkedő tevékenységéért Németh László-díjat vehetett át a Magyar Kultúra Napja alkalmából az Iparművészeti Múzeumban megtartott ünnepségen.

Nincs több trükk a rendszámmal

A törvényben meghatározott határidő lejártát követően az önkormányzat megbízást adott az elszállított roncsautók utáni kintlévőségek ügyvédi behajtására. Az értesítéseket, illetve fizetési meghagyásokat figyelmen kívül hagyó tulajdonosok fejenként 245 ezer forintos tartozást halmoztak fel. A rendszám levételével trükközők is számíthatnak autójuk elszállítására.

Mattolt a Zugliget

Köztudott, hogy a hegyvidéki gyerekek szeretnek sakkozni, arra azonban eddig nem volt példa, hogy egy versenyre közel kétszázan nevezzenek. A sakk diákolimpia egyéni fordulójában 192 kerületi általános és középiskolás ült asztalhoz.

Napelemek az óvoda tetején

Megkezdődött a napelemek telepítésének előkészítése a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde épületében. Magyarország második legnagyobb teljesítményű, úgynevezett fotovoltaikus rendszere a két intézmény áramfelhasználásának 97 százalékát fedezi.

Környezetvédő vízilabdakapus

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája sportnagyköveteként az Arany János iskolában vendégeskedett. A sportoló az egészséges és környezettudatos életmód fontosságára hívta fel a diákok figyelmét.

Aki_uvegbe_formazza_a_fenyt1

Aki üvegbe formázza a fényt

Az üveg hideg és törékeny anyag, ugyanakkor forró és plasztikus. Örökké változó és illuzórikus természete gondolatokat ébreszt, lélekről árulkodik. Aki megműveli, az szerelemről, fájdalomról, örömről, reményről és álmokról mesélhet nekünk. A világhírű üvegművésszel, Kazushi Nakada professzorral beszélgettünk, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Intézeti Tanszékén vezet üvegműhely-gyakorlatokat ebben a szemeszterben.

NBA-csillag_az_All-Star_galan

NBA-csillag az All-Star gálán

Az észak-amerikai profi ligában (NBA) tizenhat szezont eltöltő Vlade Divac lesz a legnagyobb csillaga a Sportmax Hegyvidékben második alkalommal sorra kerülő All-Star kosárlabdagálának február 19-én. Az egykori Los Angeles Lakers-játékos a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége meghívására érkezik Budapestre.

Jókais „Jókezek”

A képregényektől a képzeletbeli lényekig sok fantáziadús alkotás látható a Jókai Klub legújabb tárlatán. Az alkotók a Jókai iskola diákjai, akik rajzórákon, szakkörökön készítették munkáikat.

Tisztelgés a hősök bátorsága előtt

Hatvanhat évvel ezelőtt, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma. A hegyvidéki Turul-emlékműnél civil szervezetek emlékeztek a hősi halált halt katonákra és a civil áldozatokra.

Szakrális fejedelem, trónus nélkül

Száz éve született Püski Sándor könyvkiadó. A népi mozgalom íróinak támogatójára farkasréti nyughelyénél, valamint a Testnevelési Egyetemen tartott konferencián emlékeztek családtagjai, barátai és tisztelői.

Hó, jég, háború

Idén lenne százesztendős a Hegyvidék egyik leghíresebb alkotója, Németh József fotóművész. Emléke és munkássága előtt tisztelegve jubileumi kiállítás nyílt a hónap első napján a polgármesteri hivatal földszinti folyosógalériáján.

Fustmentes_BKV-megallok

Füstmentes BKV-megállók

Akár ötvenezer forintos büntetést kockáztat, aki február 6-a után rágyújt valamelyik BKV-megállóban, vagy a végállomások utasváróiban. A Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére még decemberben elfogadott új fővárosi rendelet betartatásáról a közterület-felügyelet gondoskodik, a tiltásról a városszerte kihelyezett mintegy ötezer figyelmeztető tábla ad tájékoztatást.

All_Star_Gala_2011.02.19

All-Star Kosárlabda Gála 2011

Idén február 19-én, most szombaton egész napos családi show keretében rendezik meg az All-Star Kosárlabda Gálát a Sportmax Hegyvidékben. A rendkívül látványos gálaprogram 3 pontos dobóversenyből, zsákoló versenyből és showműsorból áll, amelyben fellép a magyar válogatott, Janicsák Veca, az Animal Cannibals, a Soul Team, az ELTE Cheerleaders és a That’s All Crew breaktáncosai. Részletek a www.kosarsport.hu weboldalon.