Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Piros Orr: csodaszerük a nevetés

Jótékonysági rendezvényre készült fotókból nyílt kiállítás a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány szervezésében a Szent János Kórház gyermekosztályán. A három fiatal művész, Lakner Kinga, Boczkó Tamás és Vincze Tamás tárlata ezentúl az osztály folyosóját színesíti majd.

Piross_Orr1„A kiállítás azért fontos, mert így a gyerekek és a szülők a hét minden napján élvezhetik a bohóckisugárzás-terápiát, nem csak a szokásos heti egyszeri vizitek alkalmával” – hangsúlyozta a János kórházban rendezett tárlat megnyitóján Hajdú Ágnes bohócdoktor (aki e minőségében amúgy a dr. Kukucska névre hallgat).
Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy nehéz terep a bohócdoktoroké, komoly felelősséggel jár, ezért a vidám, könnyed, önfeledten nevettető piros orrú mókázók komolyan felkészített szakemberek. „Nem úgy van, mint a filmeken, mi nem orvosok vagyunk. A mi bohócdoktoraink diplomás, végzett színészek, akik rendszeres képzéseken vesznek részt. Csapatunkba többfordulós válogatáson és hónapokig tartó pszichológiai, művészeti, szakmai tréningek után lehet csak bekerülni. Hét ország összefogásával működik egy képzőközpont Bécsben, a Nemzetközi Humor Iskola, ahol Európa-szerte elismert mestertrénerek segítenek a legfontosabb ismeretek és képességek elsajátításában. Mert az kevés lenne, hogy vidámak vagyunk és viccelődünk. Pontosan kell tudnunk azt is, hogy az osztályokon kezelt gyerekeket milyen játékba lehet bevonni, s mit kell elkerülnünk. Kényes terület ez, mert vékony és sérülékeny az a határ, amelyen túl a rémült, szorongó vagy elkeseredett gyerek feloldódik, mosolyog, sőt kacag. Nekünk ezen a mezsgyén kell ügyesnek lennünk” – mondta az ügyvezető.
Jelenleg huszonhét bohócdoktor működik az országban. Tíz kórházban (hat budapesti mellett Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Győrben) valamint két idősek otthonában jelennek meg rendszeresen piros bohócorrukkal, empátiájukkal, felkészültségükkel és nagy zsebes, a gyerekeknek játékokkal teletömött ruháikban. Közhasznú alapítványként adományszervezéssel igyekeznek előteremteni a működéshez szükséges költségeket. Támogatásokból tartják fenn magukat, és nagyon számítanak az 1%-os hozzájárulásokra is. Az alapítvány 1996 óta működik, számos elismerés közt a Heim Pál-emlékérem birtokosai is. A Szent János Kórházban három éve „vizitelnek” rendszeresen.
Piross_Orr2A gyermeksebészeti és traumatológiai osztály vezetője, Pelényi Attila lapunknak elmondta, hogy nemcsak a gyerekek, de az ápolónők és az orvosok is várják a hetenkénti bohócvizitet. „Egy kórházban sajnos megszokott a csend vagy a sírás. Amikor azonban a gyerekek kacagását halljuk, tudjuk, hogy megjöttek a bohócdoktorok, és ilyenkor a mi munkánk is kicsit könnyebbé válik. Ha körülnéz az osztályokon, a kollégákon, láthatja, hogy lehetőleg elkerüljük a teljesen fehér öltözéket, mert nem szeretnénk, hogy az nyomasztóan hasson a gyerekekre, ezért is örülünk a bohócdoktoroknak, hiszen ők külön színesítik ezt a világot. Mert nem közhely, a vidámság valóban segít a gyógyulásban: aki nevetni tud, az nem elveszett ember” – mondta a főorvos.
A „dr. Tiptop” vezetésével kezdődő vizit egyáltalán nem hasonlított egyetlen kórházból ismert jelenetre sem. A nevetve, mókázva elinduló társaság csak akkor torpant meg egy pillanatra, amikor az egyik ápolónő szólt, hogy a következő szobában még várjanak egy kicsit a vizittel: „Most végeztünk a műtétekkel, még nem ébredtek fel a gyerekek” – mondta. A megilletődött csendben tudatosult mindenkiben, hogy a vidámság dacára valójában mégiscsak egy kórházban vagyunk, ahol nagybeteg, vagy komoly sérülésen átesett gyerekek gyógyulnak. Hetente egyszer önfeledten mosolyogva.

(An)

A bohócdoktorokról további információk, illetve az adományozáshoz szükséges számlaszám a www.pirosorr.hu oldalon találhatók.