Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez
Uj_orszagos_onkormanyzati_portal

Új országos önkormányzati portál

Uniós támogatással egyedülálló MikroKam robotkamera-rendszert fejlesztett ki egy önkormányzati döntéshozatalt támogató rendszerek telepítésével foglalkozó cég. A teljes egészében magyar hátterű technológiával lehetővé vált a rendszerhez csatlakozó önkormányzatok testületi üléseinek online és televíziós közvetítése, valamint rögzítés utáni közzététele.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyre többen fordulnak szűkebb lakókörnyezetük, városuk, kerületük ügyei felé. Valós igény mutatkozik az embereket közvetlenül érintő, helyi szinten meghozott határozatok hátterének, a döntéshozatali mechanizmusok folyamatának bemutatására.
Ennek legegyszerűbb módja az önkormányzatok képviselő-testületi üléseinek elérhetővé tétele a nagyközönség számára. Ezt ismerte fel a magyar tulajdonú, elsősorban szavazatszámláló és konferenciaeszközöket gyártó GLOBOMAX Kft. – a jelentősebb önkormányzatok 95 százalékánál e cég berendezései működnek –, amikor létrehozta az önkormányzati döntéshozatal hang- és képanyagának rögzítésére, online (akár televíziós) közvetítésére és archiválásra is alkalmas rendszerét.
A teljes egészében magyar fejlesztésű, fixen telepített MikroKam robotkamerák egyszerűen és olcsón üzemeltethetők, a kép- és hangfelvételen, illetve továbbításon kívül alkalmasak a szavazási eredmények helyszíni kivetítésére, illetve automatikus feliratozásra is. Lehetőség van a felvett digitális jel átadására a helyi televíziók számára, amelyek így külön technikai személyzet igénybevétele nélkül, valós időben közvetíthetik az eseményeket. Az online adás a www.onkormanyzati.tv weboldalon nyomon követhető, a honlapra a testületi ülések jegyzőkönyveit, a sajtótájékoztatók, illetve két évre visszamenően a korábbi ülések anyagait is feltöltik. A felhasználóbarát felületet bárki használhatja. Az extra szolgáltatások közül a legérdekesebb a keresőmotor, amely képes arra, hogy egy adott szót a video- vagy hanganyagban is megtaláljon.
Tavaly október óta a rendszerhez csatlakozó önkormányzatok, köztük a fővárosi közgyűlés, százharminc dokumentumot töltöttek fel az oldalra. Az eddigi adatok alapján a kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen a bevezetési időszakban a portál több mint 11 ezer látogatója 21 ezer oldalletöltést kezdeményezett.

(m.)