Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nincs_tobb_trukk_a_rendszammal

Nincs több trükk a rendszámmal

A törvényben meghatározott határidő lejártát követően az önkormányzat megbízást adott az elszállított roncsautók utáni kintlévőségek ügyvédi behajtására. Az értesítéseket, illetve fizetési meghagyásokat figyelmen kívül hagyó tulajdonosok fejenként 245 ezer forintos tartozást halmoztak fel. A rendszám levételével trükközők is számíthatnak autójuk elszállítására.

Tavaly április óta tizennyolc rendszám vagy érvényes vizsga nélkül parkoló járművet szállított el a kerület útjairól a Hegyvidéki Közterület-felügyelet. Hat esetben már lejárt a törvényben rögzített kötelező tárolási idő, így az önkormányzat ügyvédi segítséggel megkezdte az autónként 245 ezer forintos kintlévőségek behajtását – tájékoztatta lapunkat Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet vezetője. Szerinte sikeres a „roncsautó-akció”, hiszen az utóbbi hónapokban jellemzően már az első matricás figyelmeztetés kihelyezését követően eltűnik az autó a közterületről.
A tizennyolc elszállított autó közül az intézkedésről készített jegyzőkönyv kézbesítése után öt esetben jelentkezett a tulajdonos, és kiváltotta a járművét. A kocsik egy része kerületi illetőségű, de vannak közöttük az ország másik végében nyilvántartásba vett autók, illetve külföldi rendszámúak is. „Külföldi autók esetében az adott ország nagykövetségével vesszük fel a kapcsolatot, egy hosszú ideig gazdátlanul álló szerb és egy bolgár rendszámú kocsit így sikerült az elszállítást megelőzően elvitetni a közterületről” – mondta Dávid Gábor.
Minden eddiginél szigorúbban lépnek fel azokkal az ügyeskedőkkel szemben is, akik a parkolási díj megfizetését a rendszám levételével akarják megúszni. Az érvényes rendelkezések szerint a fő- és tömegközlekedési útvonalakon rendszám nélkül álló járműveket a közterület-felügyelet azonnal elszállíthatja. Ebben az esetben az engedély nélküli közterület-használatért kirótt tízszeres bírságot, az elszállítás és az esetleges tárolás költségeit, valamint a parkolási cégnek a parkolási bírságot is meg kell fizetnie az autósnak. Újdonság, hogy a kerékbilincselést követő 48 óra leteltével a közterület-felügyelet köteles elszállítani a járművet, amelyet így csak komoly összeg megfizetésével lehet kiváltani.

(m.)