Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Környezetvédő vízilabdakapus

Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája sportnagyköveteként az Arany János iskolában vendégeskedett. A sportoló az egészséges és környezettudatos életmód fontosságára hívta fel a diákok figyelmét.

Csapatban játszani felelősség, hiszen ha az egyén nem teljesít a lehetőségeihez képest a legjobban, akkor az együttes teljesítményét is lerontja – hangsúlyozta Kósz Zoltán olimpiai bajnok vízilabdakapus az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban tartott előadásán. Mint mondta, ahogy a vízilabdacsapatban, egy nagyobb közösség tagjaként is hatással vagyunk mások életére, hiszen az egyének döntéseitől függ, hogy egy intézmény, egy település, vagy akár az ország fejlődik, netán visszafejlődik. Szerinte sokunk példamutatása szükséges ahhoz, hogy gyökeres szemléletváltozás történjen a társadalom környezethez való viszonyában, erősödjön a környezettudatos gondolkodás.
Kornyezetvedo_vizilabdakapusA sportoló lapunknak elárulta, hogy sohasem volt harcos „zöld” aktivista, de az utóbbi időben – különösen azóta, hogy megszülettek a gyermekei – sokkal jobban odafigyel a környezetvédelemre. Például szelektíven gyűjti a hulladékot, takarékoskodik a vízzel, a villannyal. Leányfalun, ahol a családjával él, a település fürdőjében többek között az ő kezdeményezésére építették ki az uszoda termálhővel történő fűtését, ami jócskán csökkenti a gázfogyasztást.
Kósz Zoltán három évvel ezelőtt hagyta abba az aktív játékot; két évig a női válogatott edzője volt, jelenleg az U20-as férfiválogatott kapusedzője. Két gyermeke sportol, de csak egyikük halad a nyomdokain: a 9 éves Márti vízilabdázik, míg a 13 éves Álmos triatlonozik. „Mindketten jól tanulnak” – büszkélkedett az édesapa, kiemelve, hogy a sportolás nem rontja a tanulmányi eredményeket, sőt, a sport a tanuláshoz is erőt, frissességet, kitartást ad.
A vízilabdakapusból lett edző maga is tanul, ha teheti. Érettségi után még néhány évig csak a sporttal foglalkozott, ám később vízilabda-edzői diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, majd ugyanitt beiratkozott a sportmenedzser-rekreátori szakra, most ennek mesterképzésére jár.
A tanulást ezután sem szeretné abbahagyni, létesítménymenedzseri képesítést kíván szerezni a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján. Az intézménnyel már szoros kapcsolatban áll, nemrégiben arra kérték fel, hogy „sportdiplomataként” népszerűsítse a főiskolát – e minőségében tartott előadást az Arany János iskola diákjainak.

z.

Kósz Zoltán 17 évesen, 1984-ben kezdett el vízilabdázni a Vasasban. Első klubsikere 1989-ben volt, amikor megnyerte a magyar bajnokságot, majd 1992-ben, 1994-ben és 1996-ben magyar kupagyőztes, 1995-ben pedig KEK-győztes lett. A válogatottal Európa-bajnoki bronzérmet és Világkupa-győzelmet szerzett. 1997-ben a horvát Mladost Zagrebhez szerződött, egy évvel később horvát kupagyőztes lett, majd a Ferencvárosba igazolt, utolsó bajnoki címét itt szerezte 2000-ben. 2001-ben visszatért a Vasashoz, 2002-ben újabb hazai kupa- és KEK-győzelemmel gazdagította eredménysorát. Levezetésként a PVSK-Füszértben védett, 2008-ban hagyta abba az aktív játékot. A magyar válogatottban 19 évesen mutatkozott be, 1997-ben Eb-t, 1998-ban vb-ezüstérmet, 1999-ben Világkupát és ismét Eb-t nyert. A 2000-es sydneyi olimpiai játékokon a győztes csapat kapusa és kapitánya volt. Utolsó válogatottbeli sikereként 2001-ben bronzérmet nyert az Eb-n. 1995-ben és 1997-ben az év játékosává választották, 228-szoros válogatott.