Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fejlesztések az onkológiai osztályon

Fejlesztesek_az_onkologiai_osztalyonKorszerűbb körülmények között zajlanak mostantól a klinikai vizsgálatok a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai Bécsi úti telephelyén, a Szent Margit Kórház onkológiai osztályán. Az Amgen Kft. 7 millió forintos támogatásának köszönhetően a vizsgálati eszközök mellett (hordozható EKG, infúziós pumpa) vérminták kezelésére és tárolására alkalmas készülékeket (speciális hűtőszekrényeket, centrifugát) sikerült beszerezni, továbbá új irodatechnikai eszközök is segítik a kórházi munkát.
Az onkológiai osztályon a klinikai vizsgálatok során vagy új szerek, vagy a már törzskönyvezett gyógyszerek új indikációkban való alkalmazását tesztelik a betegek bevonásával. A betegek kivizsgálása és utánkövetése szigorú szabályok szerint történik, ami egyrészről biztonságot jelent a résztvevők számára, másrészt a részletes vizsgálatok során olyan társbetegségekre derülhet fény, amelyek kiküszöbölése hozzájárulhat a gyógyuláshoz. Ezek a vizsgálatok lehetőséget teremtenek arra is, hogy a folyamatos magas szintű továbbképzés mellett az orvosok és szakápolók a legkorszerűbb kutatásokban vegyenek részt.
A Szent Margit Kórház onkológiáján a gyógyszerkipróbálások tizenhat évvel ezelőtt kezdődtek, a klinikai vizsgálatoknak tehát régi hagyománya van. Az osztályon jelenleg nyolc olyan nemzetközi vizsgálat folyik, amelyben aktív kezelés történik, további nyolc esetben a betegek utánkövetése zajlik. Az osztály elsősorban olyan nemzetközi vizsgálatokhoz csatlakozik, amelyekben a magasabb előfordulású daganatok kezelését célozzák, mint például az emlő-, vastag- és végbélrák terápiáját. Ezekben a betegek 5-10%-a vesz részt.

z.