Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szórakozva is lehet tanulni

Tíz-tíz korszerű hordozható számítógépet kapott tesztelésre a Németvölgyi, valamint a Kós Károly iskola. A gépeken az alsó tagozatosok számára kifejlesztett oktatási segédanyagok találhatók, amelyekkel szórakozva tanulhatnak a gyerekek.

Az Egyszervolt.hu a magyar gyermekkultúra letéteményese, amely az elmúlt tíz évben a legnagyobb hazai internetes gyermektartalom-szolgáltatóvá nőtte ki magát – olyannyira, hogy az oldalcsoportot ma már szinte mindegyik kisgyermekes szülő ismeri. A kicsiknek szóló minőségi tartalmak, játékok, versek, dalok, filmek megjelentetését zászlajára tűző portál a hazai digitális oktatási segédanyagok fejlesztésében is aktívan részt vesz. E tevékenységének egyik mérföldköve volt, hogy – a legnagyobb hazai hardvergyártó, az Albacomp Zrt. közreműködésével – tavaly több mint nyolcezer magyar alsó tagozatoshoz eljuttathatták hordozható számítógépeken az általános iskolák alsó tagozatosai számára kidolgozott oktatóprogramot. A laptopokat európai uniós forrásból finanszírozott pályázatok keretében kapták meg az általános iskolák, főként vidéki intézmények.Szorakozva_is_lehet_tanulni2Mivel a pályázatokon a budapesti iskolák nagy része nem tudott indulni, az Egyszervolt.hu és az Albacomp Zrt. úgy döntött, fővárosi intézményekben is lehetővé teszik, hogy a gyerekek kipróbálhassák az élvezetes oktatási segédanyagokat a korszerű számítógépeken. Elsőként a Hegyvidéken, a Németvölgyi és a Kós Károly iskolában használhatják a diákok néhány hétig a gépeket. A cégek mindössze annyit kérnek, hogy a gyerekek és a pedagógusok osszák meg velük véleményüket, tapasztalataikat, mert így támpontokat kaphatnak a további fejlesztések irányához.
„A gyerekek ezekkel az eszközökkel játszva tanulhatnak” – mondta Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke, aki Fonti Krisztina alpolgármesterrel, valamint az érintett iskolák vezetőivel és a felajánlást tevő cégek képviselőivel közösen adta át a laptopokat a diákoknak. A bizottsági elnök kiemelte, az iskolások a számítógépeken az olvasás, írás, matematika és vizuális nevelés tárgyakhoz kötődő játékokkal találkozhatnak, amelyek segítenek elmélyíteni a tanórákon szerzett ismereteket.
Belényesi Pál, az Egyszervolt.hu igazgatója Sikota Krisztinához hasonlóan a szórakoztatva tanítás fontosságát hangsúlyozta, hiszen a gyerekek leginkább a játék kedvéért, saját kíváncsiságuk kielégítése érdekében sajátítják el az ismereteket. Az igazgató megemlítette, hogy az 1–4. évfolyamosoknak készített feladatok mindegyike tartalmaz a gyermekek számára egy „súgót”, illetve a pedagógusoknak is adnak felhasználási javaslatokat. Az anyagok a nemzeti alaptantervbe illeszkednek, elkészítésükben gyakorló tanárok közreműködtek.Szorakozva_is_lehet_tanulni1

z.

A témával a Hegyvidék Televízió is részletesen foglalkozik.

Közönségdíjas az Egyszervolt.hu
A Biztonságos Internet Naphoz kapcsolódóan Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díjat kapott az Egyszervolt.hu, amelyet az Európai Kiváló Online Gyermektartalom címre is jelölt a Magyar Tartalomipari Szövetség. A hazai versenyen a szakmai zsűri mellett a Facebookon szavazó közönség legnagyobb része is az Egyszervolt.hu mellett tette le voksát, így a portál szerkesztősége – amely itt, a Hegyvidéken, az Apor Vilmos téren dolgozik – a közönségdíjat is megkapta.